Denník N

Chcem si sporiť: Kedy sa oplatí indexový fond, fond v banke a ETF? Ako rýchlo sa dostanem k peniazom a kedy platím nižšiu daň?

Ilustračné foto - Fotolia
Ilustračné foto – Fotolia

Traja odborníci na financie vysvetľujú, kedy je lepšie investovať do indexových fondov, ETF alebo podielových fondov, ktoré ponúkajú aj banky, aký je medzi nimi rozdiel, ako rýchlo sa viem dostať k peniazom a kedy platím nižšiu daň.

1. Viem aj na Slovensku investovať do indexových fondov (okrem 2. piliera)? V čom sú výhodnejšie ako podielové fondy alebo ETF, a v čom nie? A ak si sporím v indexovom fonde v 2. pilieri, oplatí sa mi investovať aj do iného indexového fondu?

2. Aký je rozdiel medzi podielovým fondom, indexovým fondom a ETF? Čo reálne vlastním, keď do nich investujem? Ako rýchlo sa viem dostať k peniazom? Kedy platím najnižšiu daň?

3. Ak sa rozhodnem dávať dobrovoľné príspevky do 2. piliera, kedy najskôr sa k nim viem dostať? Musím prípadný výnos zdaniť?

4. Indexové fondy sú aj v 3. pilieri. Kedy sa mi oplatí do niektorého z nich investovať, ak som zamestnanec, a kedy, ak som živnostník? Aj v ich prípade platí, že sa oplatia tomu, komu prispieva aj zamestnávateľ/firma?

Odpovedali:

  • Ján Šebo, odborník na sporenie a dôchodky, spoluzakladateľ Oranžovej obálky
  • Pavel Škriniar, ekonóm Fakulty podnikového manažmentu Ekonomickej univerzity v Bratislave
  • Michal Mešťan, prodekan Ekonomickej fakulty Univerzity Mateja Bela v Banskej Bystrici

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Investovanie a úvery

Úvery

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie