Denník N

Kožucha podľa spisu pridelila Kvietikovi Matečná. Neskôr zrejme iným „Dobytkárom“ posúval aj informácie z polície

Bývalá ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná a vtedajší šéf PPA Juraj Kožuch. Foto - TASR
Bývalá ministerka pôdohospodárstva Gabriela Matečná a vtedajší šéf PPA Juraj Kožuch. Foto – TASR

Ani finančník Martin Kvietik, ani bývalý šéf Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA) Juraj Kožuch už vo vyšetrovacej väzbe nesedia, svoju vinu v najväčšej korupčnej kauze v dejinách Slovenska Dobytkár naďalej odmietajú.

Senáty Najvyššieho súdu ich väzobné stíhanie zrušili, lebo Kvietik a Kožuch by podľa nich už ďalej nemali narúšať vyšetrovanie ovplyvňovaním svedkov. No zároveň to neznamená, že ich zapojenie do celej kauzy súdy spochybňujú.

Poukazuje na to súdmi sprístupnené uznesenie z rozhodovania o prepustení Kožucha, ku ktorému došlo ešte začiatkom februára.

V uznesení sa napríklad píše, že Kožuchovi prikázala komunikáciu s Kvietikom bývalá ministerka pôdohospodárstva za SNS Gabriela Matečná. Vypovedal o tom iný obvinený v kauze Dobytkár, ktorý sa už k vyberaniu úplatkov za odobrené agrárne eurofondy dávnejšie sám priznal – Marek Kodada.

Prečo Kožucha naďalej stíhajú

Senát Najvyššieho súdu – zložený zo sudcov Juraja Klimenta, Petra Hatalu a Petra Štifta – začiatkom februára Kožucha síce prepustil, no zároveň skonštatoval, že jeho trestné stíhanie je aj naďalej plne dôvodné, a to z viacerých dôvodov.

Kožuch podľa Najvyššieho súdu síce

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Agro

Kauza Dobytkár

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie