Denník N

Developer sa stiahol, na mieste 85 vyrúbaných stromov v centre Bratislavy by mohol byť park

Spílené stromy na Drotárskej ceste v Bratislave a vizualizácia budúcej stavby. Foto – N, vizualizácia z portálu Topreality
Spílené stromy na Drotárskej ceste v Bratislave a vizualizácia budúcej stavby. Foto – N, vizualizácia z portálu Topreality

Bratislavské Staré Mesto a magistrát sa s majiteľom pozemkov dohodli na výmene, na mieste vyrúbaných stromov nebudú stavať.

Kauza vyrúbaných stromov na bratislavskej Drotárskej ceste sa zrejme skončí víťazstvom miestnych obyvateľov. Developer Ismont, ktorý chcel namiesto stromov postaviť vilové domy, kapituloval a z lokality sa stiahol.

Starostka Starého Mesta Zuzana Aufrichtová (OKS) oznámila, že kombináciou odpredajov a zámen sa podarí hlavnému mestu získať pozemky do svojho vlastníctva. Má tam vyrásť park.

„Výsledkom by mal byť zachránený park na Drotárskej, ktorý by mohol byť do roka a do dňa opäť zelenou plochou,” ohlásila starostka. Závisieť to však nakoniec bude od hlavného mesta.

Spílili desiatky stromov

Mestská časť spoločne s hlavným mestom našli riešenie až po verejnom tlaku, ktorý prišiel po spílení 85 stromov. Podľa tamojších obyvateľov boli ďalšie stromy vyrúbané nelegálne. Na závery preverovania sa ešte čaká.

Výsledkom sú aj systémové zmeny na miestnom úrade Starého Mesta. Po novom bude o výruboch rozhodovať podľa nového manuálu (pracovný návrh je na konci tohto článku).

Posudzovanie bude mať na starosti nové oddelenie preneseného výkonu štátnej správy ochrany prírody. „Na toto oddelenie budeme hľadať odborného referenta, ktorý bude poverený vedením tohto oddelenia,” povedal hovorca mestskej časti Matej Števove.

Čo bude nasledovať na Drotárskej ceste:

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Bratislava

Developeri v Bratislave

Ochrana prírody

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie