Denník N

Neverím, že bitcoin je pyramída, kto to hovorí, nevie, ako funguje, myslí si David Stancel

David Stancel. Foto - archív D. S.
David Stancel. Foto – archív D. S.

Bitcoin sa šplhá nahor, pribúdajú investori z radov známych firiem, ktoré doň presúvajú svoje peňažné rezervy.

David Stancel na Slovensku o kryptoaktívach prednáša a o technológiách, ktoré za nimi stoja, učí aj študentov na tunajších univerzitách. Je technologickým riaditeľom vo Fumbi, platforme ponúkajúcej investovanie do kryptomien. V rozhovore vysvetľuje:

  • prečo kryptoaktíva vyvolávajú toľko pozitívnych a na druhej strane i negatívnych emócií a do akej miery im (ne)rozumieme;
  • aké majú ľudia očakávania, keď vstupujú do kryptosveta ako investori, a aké hlavné chyby robia;
  • že o kryptoaktívach by sa mali učiť aj deti a že aj tieto pojmy patria k základnej finačnej gramotnosti;
  • ako vysvetliť deťom rozdiel medzi v-bucsmi, bitcoinom a eurom;
  • čomu pomôže a čomu nie pripravovaná regulácia kryptoaktív.

Keď píšeme o kryptomenách a z nich najviac o bitcoine, čitatelia sa akosi automaticky rozdelia na nadšencov a totálnych zaznávačov. Prečo je to tak?

Je to tak a aj mne sa to zdá zaujímavé. Dôvod zrejme je, že ide o úplne revolučnú technológiu, ktorú veľa ekonómov nevie napasovať do ekonomických teórií, na ktoré boli zvyknutí z učebníc. Na pochopenie bitcoinu treba presah, pretože je to multiodborová téma. Je náročná technologicky, ekonomicky a má presah do sociálnych vied. Chce to veľmi široký uhol pohľadu a presne to je prekážka. Keď počúvam kritikov hovoriť o bitcoine, tak väčšinou to stojí a padá na ich neporozumení bitcoinu a technológie za tým.

Kedy ste bitcoinu uverili vy? Pripustili ste niekedy možnosť, že to je pyramída, tak ako to opisujú jeho zaznávači?

Ja som to začal študovať ešte pred ôsmimi rokmi, keď som ako študent ekonómie písal o bitcoine bakalárku. Neverím, že je to pyramída, nespĺňa to totiž žiadne znaky pyramídy. Je to komplexný, no transparentný systém s otvoreným zdrojovým kódom. A nie je za tým žiadna firma s cieľom vytvoriť zisk. Videl som niekoľko pyramíd, toto sa na to nepodobá. Je to iba nálepka, ktorá kritikom vyhovuje už len preto, že bitcoin tak rastie na hodnote. Nie sú si však vedomí, ako veľmi je bitcoin transparentný a ako vlastne funguje.

Čomu ľudia veria, keď investujú do bitcoinu? Prečo nemajú mať pocit, že je to investícia do vzduchu, ak si kryptomenu dokáže vytvoriť šikovný ítečkár sám? 

Môžu mať ten pocit, ale je to len prvý pohľad. Ak d

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Investovanie a úvery

Kryptomeny

Úvery

Ekonomika

Teraz najčítanejšie