Denník N

Za zelenú energiu si pripláca takmer 40-tisíc domácností. Pocit, že sú vďaka tomu „eko”, je sporný

Ilustračné foto - TASR/AP
Ilustračné foto – TASR/AP

Dobrý pocit za pár eur núkajú slovenským spotrebiteľom už všetci kľúčoví dodávatelia elektriny. Za jedno až dve eurá môžu ich klienti prejsť na energiu vyrobenú z obnoviteľných zdrojov energie (OZE). V praxi budú mať v zásuvkách stále tú istú elektrinu ako ich sused.

Neexistuje technický spôsob, ako nasmerovať do konkrétnej domácnosti len elektrinu vyrobenú zo slnka, vetra či vody. Za eurá navyše si človek prikúpi len certifikát, že jeho peniaze sa použili na nákup elektriny zo zelených elektrární. Tie by však tú istú energiu zrejme vyrobili a predali aj tak.

Dodávatelia apelujú na zodpovednosť za životné prostredie, zdravšiu planétu a budúce generácie. Reálny prínos ich produktu k boju s klimatickou krízou je však diskutabilný.

Problematické sú aj tvrdenia, že človek tak môže kompenzovať svoje iné, uhlíkovo náročné aktivity – napríklad lietanie.

Na zelenú elektrinu sa pritom všetci spotrebitelia vo svojich účtoch za elektrinu skladajú už aj bez špeciálnych balíčkov. Súčasťou ceny za odber elektriny je totiž aj takzvaná tarifa za prevádzkovanie systému (TPS). Tá tvorí približne pätinu koncových cien elektriny. Najväčšia časť poplatku ide na doplatky pre výrobcov energie z obnoviteľných zdrojov a kombinovanú výrobu elektriny a tepla.

Zelený príspevok nevykompenzuje lietanie

Kúpiť si zelenšie svedomie len za dve eurá mesačne znie lákavo. Pre človeka, ktorý jazdí každý deň autom a trikrát do roka letí lietadlom, je to lacný odpustok.

Západoslovenská energetika (ZSE) v kampani hovorí, že s ich produktom môže človek časté lietanie „vyvážiť”. Niekto si teda môže povedať, že keď si pripláca za zelenú elektrinu, môže jej míňať rovnako, neuskromňovať sa a aj tak byť „eko”.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Klimatická kríza

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie