Denník N

Čo prinesú nové rozvody do Maďarska? Stabilnejšiu sieť na východe Slovenska, no v dôsledku exportu na Balkán aj vyššie ceny elektriny

Ilustračné foto - TASR
Ilustračné foto – TASR

Slovensko a Maďarsko spájajú od Veľkej noci dve nové elektrické vedenia s vysokým napätím. Takéto vedenia sú pre elektrinu ako diaľnica pre autá, elektrina nimi tranzituje pod vysokým napätím aj medzi krajinami.

Stavba trvala 4 roky a slovenskú a maďarskú stranu vyšla investícia na 70 miliónov eur. Ministerstvo hospodárstva ju opísalo ako udalosť desaťročia v energetike a štátny tajomník ministerstva financií Marcel Klimek pripomenul skúsenosť s hroziacim blackoutom pre incident v Chorvátsku.

„Presne pre takéto prípady je dôležité, aby medzi krajinami bolo čo najviac podobných prepojení, ako sa podarilo dnes,“ povedal Klimek.

Expert na energetiku Karel Hirman upozorňuje, že čím viac ste prepojení s niekým druhým, tým viac vás zasahujú pozitíva, ale aj negatíva s tým spojené. V prípade energetickej prepojky na juh by pozitívom mala byť väčšia ochrana slovenskej rozvodnej siete, a to najmä na východnom Slovensku. A naopak, dobehnúť nás môžu vyššie ceny elektriny, ktoré pre jej nedostatok dominujú na Balkáne, s ktorým budeme teraz spojení viac. Tam totiž budú Slovenské elektrárne zrejme vyvážať prebytky elektriny v práve dorábaných jadrových blokoch v Mochovciach.

„Hlavný dôvod, prečo sa to stavalo, bola výstavba Mochoviec,“ hodnotí význam silnejšieho prepojenia s Maďarskom analytik Hirman.

Minister hospodárstva a vicepremiér Richard Sulík pri slávnostnom otvorení, naopak, vyzdvihol, že novou kapacitou na vývoz elektriny sa končia obmedzenia, čiže takzvaný stop stav, pre ktorý sa roky nepripájali nové väčšie zdroje.

„Druhá veľmi dôležitá vec je ukončenie tohto stop stavu, ktorý tu trvá vyše sedem rokov. To znamená, že bude možné odteraz pripojiť ďalšie zariadenia do prenosovej sústavy (…). Toto je to, čo v konečnom dôsledku povedie k zníženiu cien za prenos elektrickej energie, a naďalej pokračujeme v pláne, aby od roku 2023 začali tieto ceny klesať,“ hovoril Sulík s tým, že tlak na znižovanie cien sa očakáva najmä od plánovaného konca dotácií do hnedého uhlia.

Expert na energetiku Karel Hirman v rozhovore vysvetľuje, ako nové vedenia zlepšujú bezpečnosť a stabilitu siete na východnom Slovensku, ale aj to, čo by sa stalo, ak by sa spustili Mochovce a nemali by sme nové vedenia do Maďarska.

Medzi Slovenskom a Maďarskom pribudlo kľúčové prepojenie nového vedenia vysokého napätia. Je to dobrá správa?

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Ekonomika

Teraz najčítanejšie