Denník N

Humenskú bitku politici neukončili. Chemes mal Nexisu povoliť vlastnú výrobu energií v októbri, dodnes sa nedohodli

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Ostrý humenský boj o ceny energií medzi výrobcom syntetických vlákien do pneumatík, airbagov a lán Nexis Fibers a firmou Chemes sa rozhorel už pred štyrmi rokmi. Chemes nielenže Nexisu dodáva energie, ale ho aj hostí vo svojom priemyselnom parku.

Konflikt vyústil až do zastavovania dodávok energií pre Nexis a autá jeho pracovníkov prestali púšťať do areálu parku. Skončilo sa to až vlani v máji. Minister hospodárstva Richard Sulík najprv hrozil Chemesu trestným oznámením, no hlavne medzi obe firmy vstúpil ako mediátor šéf parlamentného výboru pre hospodárstvo Peter Kremský.

Práve on ich doviedol k dohode a obe firmy sa mu za to v spoločnom vyhlásení aj poďakovali.

Výroba Nexisu a Peter Kremský. Foto – Nexis/N Tomáš Benedikovič

Dohoda však dodnes nebola naplnená vo všetkých svojich bodoch. V Humennom tak hrozí, že Nexis, ktorý je so svojimi 400 zamestnancami v meste druhým najvýznamnejším zamestnávateľom po mäsokombináte Mecom, môže časom znova zostať bez energií či prístupu do fabriky.

Na problémy v rokovaniach medzi oboma firmami Denník E upozornili im blízke zdroje, ktoré chcú zostať v anonymite. Nexis, ktorý patrí českému priemyselníkovi Ivovi Bezlojovi, sa k nim vyjadruje iba veľmi zdržanlivo. Chemes, ovládaný synmi humenského podnikateľa Jána Molnára, o pokračujúcich sporoch nechce hovoriť vôbec.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Firmy

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie