Denník N

Nahliadanie do zostatkov na bankových účtoch je otázne, sulíkovci takýto register nepodporia

Ministra vnútra Romana Mikulca (OĽaNO) žiada Smer opäť odvolávať. Mimoriadna schôdza parlamentu bude v utorok. Foto N – Tomáš Benedikovič
Ministra vnútra Romana Mikulca (OĽaNO) žiada Smer opäť odvolávať. Mimoriadna schôdza parlamentu bude v utorok. Foto N – Tomáš Benedikovič
  • Ministerstvo vnútra stále nepredstavilo návrh zákona o centrálnom registri účtov, cez ktorý by mal štát v mene boja proti praniu špinavých peňazí už od augusta vidieť na zostatky na bankových účtoch ľudí a firiem. 
  • Je možné, že zostatky nakoniec v registri nebudú, SaS odmieta podporiť taký register, ktorý by obsahoval údaje nad rámec toho, čo od nás žiada Únia.
  • Zabúda sa na to, že máme aj inú možnosť, ako kontrolovať účty pri podozrení z prania špinavých peňazí. Banky majú elektronický systém komunikácie, ktorý využívajú napríklad exekútori. Na kontrolu nelegálnych tokov sa už plánoval.

Načo je potrebný register účtov

Aby sme mohli lepšie bojovať proti praniu špinavých peňazí, potrebujeme mať mechanizmus na identifikáciu bankových účtov ľudí a firiem. Mal by byť centralizovaný a mechanizovaný, žiada to od nás európska smernica. Takéto systémy sa dokonca majú medzinárodne prepájať. Legalizácia prostriedkov z trestnej činnosti sa totiž deje naprieč štátmi v zložitých schémach.

Už teraz s prípravou takého systému meškáme, túto úlohu sme mali splniť vlani v septembri.

  • Ministerstvo vnútra, ktoré má pod palcom boj s praním špinavých peňazí, chce

    Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Banky a poisťovne

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie