Denník N

Budaj chce zmeniť posudzovanie vplyvov na životné prostredie cez nový klimatický zákon

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Ministerstvo životného prostredia chce do konca roka pripraviť zákon, ktorý zaviaže ostatné rezorty robiť politiku tak, aby neboli ohrozené klimatické ciele. Súčasťou má byť aj zásadná zmena v posudzovaní vplyvov na životné prostredie, takzvanej EIA.

Do posudzovania projektov by mali pribudnúť dve nové kritériá – adaptácia na klimatickú zmenu a mitigácia, čiže prínosy k znižovaniu emisií. Environmentálne nepriaznivé projekty budú musieť negatívne vplyvy kompenzovať.

Detaily zákona sa ešte len rodia v pracovných skupinách. Podľa štátneho tajomníka rezortu životného prostredia Michala Kiču nehrozí, že by sa prijímal zákon bez politickej podpory. Skôr než pôjde zákon do vlády a do parlamentu, postoje sa vyjasnia v novozaloženej Rade vlády pre Európsku zelenú dohodu.

Prečo je to dôležité? Po rokoch deklarácií a prísľubov môže ísť o prvú vážnejšiu legislatívu k splneniu sľubu dosiahnuť uhlíkovú neutralitu. Existujúce strategické dokumenty, napríklad nízkouhlíková stratégia, sú zastarané a k ničomu nezaväzujú.

„Samozrejme, budú to záväzné ciele, ktoré budú nejakým spôsobom sankcionovateľné,” tvrdí Michal Kiča o podobe klimatického zákona. „Uvažujeme, že tam bude

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Európska únia

Klimatická kríza

Priemysel

Životné prostredie

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie