Denník N

Štát má mať striekačiek na očkovanie dostatok, zlyháva skôr distribúcia

Foto - TASR/AP
Foto – TASR/AP

Začiatkom tohto roka sme sa dozvedeli, ako veľmi meškalo ministerstvo zdravotníctva s nákupom striekačiek na očkovanie proti covidu. Od domáceho výrobcu Chirana T. Injecta ich štát začal nakupovať až vo februári, aj keď iné krajiny s ním zmluvy podpísali už začiatkom jesene 2020.

Súkromná firma však objednávky niektorých štátov o niečo odložila a zvýšila aj svoje výroby, a tak pre Slovensko striekačky napokon pripravila.

Problémy so striekačkami na očkovanie na Slovensku napriek tomu pretrvávajú. Posťažoval sa na ne cez víkend v relácii TV Markíza Na telo Tomáš Szalay, riaditeľ zdravotníckeho odboru Bratislavského samosprávneho kraja.

Povedal, že ministerstvo neposlalo župe na očkovanie iba vysokokvalitné striekačky Chirany T. Injecty s malým mŕtvym priestorom, ktorými sa dá z jednej vialky vakcín Astra Zeneca vytiahnuť 12 dávok, ale aj klasické striekačky s väčším mŕtvym priestorom, ktoré vytiahnu iba 10 dávok. V tých druhých sa navyše ťažšie stláča piest a aj trošku bublinkujú. „Keď ich dostali do rúk sestričky, tak povedali, že nimi očkovať ani nebudú,“ uviedol v televízii Szalay.

Pre Denník E v utorok dodal, že

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Koronavírus

    Očkovanie proti koronavírusu

    Ekonomika, Slovensko

    Teraz najčítanejšie