Denník N

Veľký brat ťa chce sledovať. Teraz už naozaj

Štát chce vedieť, koľko peňazí majú na účtoch ľudia i podnikatelia. Ide o každého, nielen o tých, ktorí sú podozriví z trestných činov. Prečo by sme (ne)mali súhlasiť s takým zásadným zásahom do súkromia?

Autor je riaditeľ Poštovej banky a 365.bank

Boj proti korupcii určite vítam a treba ho brať s plnou vážnosťou. No nazerať bežným ľuďom do bankových účtov považujem za neodôvodnený zásah do ich súkromia. Tak by to bolo v prípade, ak by prešiel návrh na vytvorenie centrálneho registra účtov v podobe, v akej ho predložilo ministerstvo vnútra. V čom je problém?

Napriek tomu, že naša krajina mala už dávnejšie prijať európske pravidlá v oblasti boja proti praniu špinavých peňazí, nestalo sa to. Teraz to ideme dohnať. Európska únia požaduje, aby sme prijali mechanizmy, ktoré umožnia identifikáciu majiteľov bankových a platobných účtov či bezpečnostných schránok. A potom aby sme tieto mechanizmy prepojili s európskou centrálnou platformou. Vďaka tomu bude jasné, kto ktoré účty vlastní, a keď to bude potrebné, štát sa vie na ne „bližšie pozrieť“.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Komentáre

Teraz najčítanejšie