Denník N

Pokutu za nezaplatenú poistku za auto dostanete zriedkavo, no môže sa to zmeniť

Ilustračné foto - TASR
Ilustračné foto – TASR
  • Okresné úrady vlani udelili ani nie päťtisíc pokút za chýbajúce povinné zmluvné poistenie (PZP). Na Slovensku pritom je podľa odhadov poisťovne Union bez povinnej poistky možno až 250-tisíc vozidiel. 
  • Pokuta môže dosiahnuť len dvadsať eur, pravdepodobnosť, že ju neplatič dostane, je nízka. Aj to špekulantov motivuje neplatiť. Doplácajú na to poriadni vodiči.
  • Ministerstvo financií hovorí, že o úpravách v PZP diskutuje s ďalšími rezortmi aj s Národnou bankou Slovenska. V legislatívnom pláne však takúto úlohu vláda nemá.

Povinné zmluvné poistenie musí zaplatiť každý majiteľ vozidla. Je to produkt vynútený zákonom, lebo sleduje verejný záujem. Poškodený má vďaka tomuto poisteniu vždy uhradenú škodu a ten, kto nehodu spôsobí, zase istotu, že poisťovňa za neho nahradí aj takú škodu, ktorá nie je v jeho finančných možnostiach.

Ak autá, ktoré nemajú uzavretú povinnú zmluvnú poistku, spôsobia na cestách škody, tie sa najprv platia z garančného fondu, ktorý musia vytvárať poisťovne. Vedie ho Slovenská kancelária poisťovateľov (SKP). Vlani takto vyplatila zhruba päť miliónov eur. Tie si potom od majiteľov nepoistených áut vymáha.

Aký veľký problém to je:

  • Na Slovensku bolo koncom vlaňajška v evidencii 3,36 milióna vozidiel. Povinné zmluvné poistenie malo uzatvorené len 3,11 milióna z nich. Podľa údajov poisťovne Union je tak

    Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie