Denník N

Rado Baťo: Matovičovi neustúpim ani o krok, miesto posielania kytíc manželke by sa ho mali koaliční politici zbaviť

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Zo dňa na deň sa stal najznámejším manželom na Slovensku. Pre mnohých je Rado Baťo rytierom, ktorý bráni česť svojej manželky po útokoch premiéra a neskôr ministra financií Igora Matoviča, pre iných obyčajným hulvátom, ktorý by za urážku svojho nadriadeného mal dostať okamžitú výpoveď.

Baťo, úradník na ministerstve financií, hovorí, že sa to v ňom zlomilo minulý piatok, keď sa niekto vyhrážal jeho manželke a ich dcére smrťou. Stalo sa to potom, ako na ňu a ňou vedený Štátny ústav pre kontrolu liečiv, ktorý mal posudzovať vakcínu Sputnik V, zaútočil Matovič aj s poukázaním na Baťov údajne vulgárny facebookový komentár.

V ňom Baťo štátnej tajomníčke ministerstva zdravotníctva Jane Ježíkovej povedal, že má „zaliezť, odkiaľ prišla“. Konflikt odvtedy eskaloval a Matovič kritike Zuzany Baťovej venoval vo štvrtok dvojhodinovú tlačovú besedu.

„Nemienim Igorovi Matovičovi ustúpiť ani o krok a nebudem sa ospravedlňovať za jediné slovo na jeho adresu,“ hovorí Baťo v rozhovore.

Tvrdí, že mu je jedno, či ho po tomto rozhovore z ministerstva vyhodia. Ľudia musia vedieť, čo je Matovič zač, radikálny slovník tu nie je dôležitý, dodáva. Už teraz vie, že jeho druhá kniha bude práve o kauze Sputnik, a to je podľa neho prípad, kde by prokuratúra a polícia mohli „otestovať“ trestný čin vlastizrady.

Dlhoročný novinár a neskôr komunikačný poradca politikov, ako boli Iveta Radičová alebo Andrej Kiska, hovorí, že garnitúra OĽaNO je tou najhoršou, akú za viac ako dve dekády kariéry zažil. Podľa neho sa jej dokonca podarilo podliezť latku, ktorú nastavil Smer.

Ostatným koaličným politikom vyčíta, že to Matovičovi tolerujú. Miesto nosenia kvetov pred ŠÚKL by sa radšej mali snažiť o to, aby minister financií čo najrýchlejšie zmizol z verejného života, hovorí.

V rozhovore sa dozviete aj to, čo si Baťo myslí o ekonomickej gramotnosti súčasnej vlády, prečo je podľa neho hlavnou črtou politikov OĽaNO zbabelosť a ako konflikt s Matovičom ovplyvnil jeho vzťah s manželkou, s ktorou sa predtým rozišiel.

Máte už preventívne veci na ministerstve zbalené?

Nemám. Ale vzhľadom na to, že na ministerstve pracujeme pre pandémiu z domu, tam ani veľa vecí nemám.

Čo tam vlastne robíte?

Mojou úlohou je prekladať analytické výstupy Útvaru hodnoty za peniaze do komunikačne jednoduchšej reči. Približne pred rokom sme sa so Števom Kiššom, šéfom ÚHP, dohodli, že by bolo fajn pomôcť im so zrozumiteľnosťou a s atraktívnosťou ich výstupov. Je to dôležitý útvar, ktorý ovplyvňuje mnohé rozhodnutia štátu. Preto sa často dostáva do verejnej diskusie, niekedy aj do polemiky s politikmi. Postupne sa zo spolupráce na malý úväzok vykľulo normálne pracovné miesto. Som v stálej štátnej službe, absolvoval som výberové konanie, prvé vo svojom živote.

Je to v poriadku, keď sa človek, ktorý pracuje v štátnej správe, vyjadruje takým slovníkom ako vy? Kde je hranica medzi kritikou a urážkou?

Hranica je veľmi jednoduchá. Ak predseda vlády verejne vydiera vašu manželku, ktorá je zhodou okolností vysokou štátnou úradníčkou s kompetenciami posúdiť neregistrovanú vakcínu, hranica bola prekročená a moja reakcia bola viac než adekvátna. Ak si niekto myslí niečo iné, má plné právo konať alebo ma ignorovať.

Začalo sa to vašou reakciou na komentár štátnej tajomníčky ministerstva zdravotníctva Jany Ježíkovej…

Nezačalo. Dvojvetová výmena na Facebooku

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Eduard Heger

Hegerova vláda

Igor Matovič

Očkovanie proti koronavírusu

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie