Denník N

Do finále výberu šéfa dotačnej agentúry sa prebojoval aj manažér najväčšieho vlastníka viníc v krajine

Ilustračné foto – TASR
Ilustračné foto – TASR

V pondelok bude výberová komisia vypočúvať sedem kandidátov na post riaditeľa Pôdohospodárskej platobnej agentúry, ktorá ročne operuje so zhruba 650 miliónmi eur dotácií.

Komisia nominovaná ministrom pôdohospodárstva Jánom Mičovským sa bude musieť vyrovnať aj s otázkou, či hľadať vhodného človeka najmä medzi ľuďmi s úradníckou a akademickou skúsenosťou, alebo dať šancu aj ľuďom, ktorí doteraz pracovali pre veľkých poberateľov dotácií alebo sa živili lobingom v prospech farmárskych firiem.

Určite sa tejto dileme členovia výberovej komisie nevyhnú minimálne pri kandidátovi Róbertovi Samuhelovi, ktorý sa za nového šéfa agentúry hlási po deviatich rokoch vedenia skupiny United Industries. Tá patrí podnikateľovi Eduardovi Šebovi, ktorý sa do kontaktu s agentúrou dostával ako žiadateľ o podporu pre svoje vinohrady, výrobu vína, spracovanie mlieka či obchodovanie s agrárnymi produktmi.

Podobná diskusia môže vzniknúť napríklad aj pri kandidátke Jarmile Dúbravskej. Tá pracovala aj pre vládu, aj pre agrárne komory a českej verejnosti sa stala známa ako nominantka vlády Andreja Babiša do jedného z európskych poradných orgánov.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Agro

Kauza Dobytkár

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie