Denník N

Z Gatesovej knihy o klíme sa oplatí čítať len polovicu. Zvyšok je dobre maskovaný marketing

Bill Gates. Foto – TASR/AP
Bill Gates. Foto – TASR/AP

Nápady miliardára a zakladateľa Microsoftu, ako si poradiť s globálnym otepľovaním, neprekvapia: inovácie, nové biznis modely a štátna podpora vedy a výskumu.

Okolo klimatickej knihy Billa Gatesa sa po vydaní jej slovenského prekladu strhla debata na sociálnych sieťach. „Nemusíme od neho všetko zhltnúť ako nejaké písmo sväté,” vyjadril sa o nej jeden užívateľ v komentári. „Tú knihu som som čítal a je super, hotová učebnica,” píše sa v ďalšom.

Malo by sa z nej učiť? Iba ak na nejakej fakulte reklamy a marketingu. Hoci Gates v jednej časti spomína, že mu nejde o to robiť PR svojim firmám, nakoniec je to presne to, čo si v nej čitateľ prečíta.

To však neznamená, že sa knihu neoplatí čítať aj vtedy, keď si človek uvedomuje, čo ňou miliardár sleduje. Je to totiž užitočná sonda do myslenia jemu podobných ľudí – podnikateľov, priemyselníkov a technooptimistov –, ktorí veria, že v centre spoločenského vývoja má byť ešte stále „udržateľný” hospodársky rast.

Prečo knihu čítať?

  • Zistíte, že riešenie klimatickej krízy do veľkej miery závisí od otázky, kto to zaplatí. Urobíte si predstavu o tom, o koľko môže byť život v klimaticky neutrálnom svete nákladnejší.
  • Naučíte sa rozumieť údajom o emisiách a energetickej spotrebe bez toho, aby ste mali pocit, že čítate učebnicu matematiky.

Čo od nej nečakať:

  • Že obsahuje kompletný návod, ako si s klimatickou krízou ľudstvo poradí.

Kniha vyšla v anglickom origináli pred pol rokom. Slovenský preklad prišiel na pulty v lete vo vydavateľstve Ikar.

O čo v nej ide, v skratke

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Klimatická kríza

Knihy

Technológie

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie