Denník N

Ak sa chce bývalý Matovičov poradca súdiť, má na to právo, hovorí nový riaditeľ agentúry životného prostredia

Michal Maco, riaditeľ Slovenskej agentúry životného prostredia (SAŽP). Foto N - Tomáš Grečko
Michal Maco, riaditeľ Slovenskej agentúry životného prostredia (SAŽP). Foto N – Tomáš Grečko

„V praxi sa naozaj stáva, že dodávateľ vyfakturuje 50 metrov potrubia kanalizácie, a my v teréne zistíme, že je ich len 45,“ hovorí novovymenovaný riaditeľ Slovenskej agentúry životného prostredia (SAŽP) Michal Maco.

Označenie „novovymenovaný“ treba brať v jeho prípade s rezervou. V skutočnosti obsadil riaditeľskú stoličku už pred pol rokom, keď bol výkonom funkcie poverený iba dočasne. V marci prešiel verejným výberovým konaním – do posledného kola sa dostal ako jediný kandidát.

SAŽP je kľúčovou organizáciou ministerstva životného prostredia, ktorá kontroluje eurofondové projekty za stámilióny eur. Po novom však bude dotácie aj pridelovať – na starosti bude mať polmiliardový balík na obnovu rodinných domov (z plánu obnovy).

Agentúra pred nástupom Maca čelila kauze s objednávaním reklamných predmetov z neekologického plastu. Naposledy sa zviditeľnila v súvislosti s eurofondovými projektmi pre expremiérovho exporadcu Pavla Kalinského.

Riaditeľ Maco rozpráva v rozhovore aj o tom:

  • v akom stave našiel agentúru po svojom nástupe;
  • čo sa momentálne deje v prípade zrušených zmlúv na dva eurofondové projekty, o ktoré žiadal exporadca Igora Matoviča;
  • ako bude vyzerať dotačná schéma na obnovu rodinných budov a čo budú žiadatelia potrebovať;
  • čo všetko by mohol obsahovať nový Enviroportál;
  • ako je možné, že agentúra sama sebe udeľuje „pokuty“.

Ako hodnotíte výberové konanie na svoju pozíciu?

Vrátane mňa nás bolo sedem, boli v ňom prihlásení aj bývalí zamestnanci. V deň výberového konania odstúpili, pretože dúfali, že sa to zruší. Predtým už bolo jedno výberové konanie a to napadli, lebo chceli, aby bolo pre pandémiu online. To sa vtedy aj naozaj zrušilo. Teraz, keď sa druhé spravilo online, žiadali zase, aby bolo fyzické.

V prvom písomnom kole preto ostali iba dvaja kandidáti, v druhom ústnom ste boli už iba vy. To nepôsobí veľmi dobre.

Práve druhé kolo, ktoré sa robilo formou verejného vypočúvania, malo byť priestorom, kde som chcel dokázať, že ja nie som dosadený človek. Išiel som na to vypočúvanie pripravený a bol by som sa rád „pobil“ s hocijakým silným uchádzačom. Druhý kandidát však nezískal dosť bodov v písomnej časti.

Predtým ste robili dlhé roky vo farmaceuticko-chemickej globálnej spoločnosti Merck a dostali ste sa celkom vysoko. Čo všetko ste mali na starosti?

Ja som v Mercku začal ako radový IT administrátor ešte počas štúdia vysokej školy. Vždy ma však viac zaujímali riadiace pozície a prierezové témy. Nechcel som ostať v IT brandži celý život. Z firmy som odchádzal z pozície riaditeľa pre Európu, Áziu a Afriku pre výrobu a pobočky. Mal som na starosti IT, digitalizáciu, bezpečnosť a quality compliance (súlad s kvalitou – pozn. red. E) v 22 fabrikách a 192 pobočkách. Boli to činnosti, ktoré zasahujú do každej časti výroby, takže som sa oboznámil s celým chodom firmy.

Prečo ste sa potom rozhodli ísť pracovať pre štátnu agentúru?

Problémom bolo, že práca v Mercku bola extrémne náročná pozícia na cestovanie. V roku 2019 som v lietadle strávil 25 dní. So ženou sme sa chceli usadiť a mať deti. Potreboval som si nájsť

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ochrana prírody

Životné prostredie

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie