Denník N

Keď firmu najskôr likvidovala pandémia a potom ju môže doraziť zmluvná pokuta

Ilustračné foto N - Tomáš Benedikovič
Ilustračné foto N – Tomáš Benedikovič

Predstavte si, že po podpísaní nájomnej zmluvy na tlačiarensky stroj vypukne pandémia. Vašej firme padnú zákazky a musíte riešiť, kde zobrať peniaze na zaplatenie každomesačného nájmu za stroj.

Presne to sa stalo firme Wineglass, o ktorej sme už v Denníku E písali.

A to isté a s tou istou spoločnosťou rieši aj firma Lithotech. Jej konateľka Dagmar Veliká zažívala na vlastnej koži déjà vu, keď si príbeh firmy Wineglass prečítala.

Majiteľ firmy Wineglass Jaroslav Drahoš si od firmy RICOH Slovakia prenajímal stroj na potlač textilu. Keďže nemohol pre pandémiu podnikať, dohodol sa s firmou na skončení nájmu, stroj vrátil. Mesiac bol chorý na covid, ukradli mu laptop, a tak sa nedozvedel o platobnom rozkaze a následnej exekúcii. V katastri už je exekučný zápis na jeho nehnuteľnosť – cyklopenzión. A to všetko pre počiatočnú dlžobu na nájme 370 eur, ktorá sa vyšplhala pre zmluvnú pokutu na vyše 5 000 eur. Exekútor mu zablokoval účet, stiahol z účtu 1 800 eur.

Skúsenosť ako cez kopirák

Spoločnosť Lithotech, ktorá sa na trhu prípravy tlače, grafiky a tlačiarenských služieb pohybuje tridsať rokov, sa ocitla v podobnej situácii. Vlani

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Koronavírus

    Pomoc ekonomike

    Ekonomika, Slovensko

    Teraz najčítanejšie