Denník N

Ako vyzerá bruselský svet vysokých financií, v ktorom sa ocitol Matovič 

Minister financií Igor Matovič na online rokovaní ECOFIN-u. Foto - Facebook MF SR
Minister financií Igor Matovič na online rokovaní ECOFIN-u. Foto – Facebook MF SR

Desiatky novinárov obliehajú VIP vstup do budovy Európskej rady v Bruseli, už o chvíľu sa stretávajú ministri financií členských krajín Európskej menovej únie. Opäť sa raz hasí nejaký problém, Grécko alebo plán obnovy, a finančné trhy čakajú na akýkoľvek náznak riešenia, s ktorým by tí vplyvní ľudia mohli prísť.

Členom tohto elitného ministerského klubu sa nedávno stal aj Igor Matovič. Pozreli sme sa preto na to, ako do tohto sveta môže zapadnúť človek, ktorého financie podľa svojich vlastných slov nezaujímajú a jeho pôsobenie v slovenskej politike sa skôr dá opísať ako eskalovanie problémov a nie ich hasenie.

Rozprávali sme sa so štyrmi ľudmi, ktorí prostredie stretnutí ministrov financií dôverne poznajú a zúčastnili sa viacerých zasadaní, kde sa rozhodovalo o budúcnosti eurozóny. Keďže tieto rokovania boli dôverné, hovorili pod podmienkou zachovania anonymity. Autor tohto textu ich zasa spravodajsky pokrýval ako člen skupiny reportérov Bloombergu vo svojom predošlom zamestnaní.

Ministri vnímajú, kto sa chce dohodnúť

Igor Matovič si atmosféru medzinárodných rokovaní, na ktorých išlo o veľa, užil už na summite európskych lídrov, keď Poľsko a Maďarsko blokovalo dohodu o pomoci po pandémii. Rokovania ministrov financií sú však vecnejšie, odbornejšie a nie je na nich priestor pre improvizáciu, ktorou je nový slovenský minister známy, zhodujú sa zdroje Denníka N.

Najdôležitejším fórom, na ktorom teraz môže zaznieť Matovičov hlas, je euroskupina, neformálny klub ministrov financií členských krajín eurozóny, kam už 12 rokov patrí aj Slovensko. Stretáva sa obvykle raz mesačne, väčšinou v Bruseli, deň pred podobným stretnutím ministrov financií všetkých členských štátov EÚ.

Ako v známom videu s Dobroslavom Trnkom slovníkom sebe vlastným povedal prvý slovenský minister financií po vstupe do eurozóny Ján Počiatek, práve tam sa prijímajú kľúčové rozhodnutia, a krajiny EÚ, ktoré nemajú euro, sú na druhý deň prakticky postavené pred hotovú vec.

V miestnosti sedia jednotliví ministri s maximálne

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Igor Matovič

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie