Denník N

Nechcú veľký sklad v malej obci. Jednému sa vlámali do obchodu, druhému horelo pri chate (+ video)

Niektorí aktivisti hovoria, že do obce Visolaje sa vrátili 90. roky
Niektorí aktivisti hovoria, že do obce Visolaje sa vrátili 90. roky

Pri obci v okrese Púchov je v pláne stavba obrovského skladu pre nemecký Continental. Aktivisti hovoria o zastrašovaní, druhá strana ich podozrieva, že útoky si robia medzi sebou. NAKA obvinila z korupcie majiteľa stavebnej firmy HANT BA Antona Haviara, ktorý je vplyvným mužom celého regiónu.

Ľubomírovi Palkechovi začiatkom marca zvonil alarm, ktorý mu hlásil, že niekto vnikol do jeho vinotéky. Neznámy muž v noci rozbil okno pri dverách, dostal sa dnu, na zem zhodil pokladňu a po pár sekundách zmizol.

Škoda bola minimálna, Palkech ju vyčíslil na tristo eur.

„Nič mi neukradol, podľa záznamu z kamery sa správal dosť nemotorne, akoby ani nevedel, čo chce robiť. Pôsobilo to na mňa ako nejaký odkaz,“ hovorí Palkech.

Podnikateľ Palkech je jedným z poslancov zastupiteľstva vo Visolajoch v okrese Púchov. Okrem iného odmieta výstavbu veľkého logistického centra, ktoré by pri obci s tisíc obyvateľmi malo vyrásť pre nemeckého výrobcu pneumatík Continental.

„Môžem si myslieť, že to vlámanie súvisí s mojím pôsobením ako poslanca, ale dôkazy na to nemám,“ hovorí Palkech.

Video: Napätie vo Visolajoch súvisiace s veľkým skladom
Autor: Martina Koník, Vladimír Šnídl

Malý požiar

Proti skladu, v ktorom by pracovalo viac než 200 ľudí, je aj manažér v strojárskej firme a aktivista Stanislav Martinka. Aj on mal podobný incident. V polovici marca mu niekto založil menší požiar pri chate. Škoda bola opäť minimálna.

„Nejaký človek prišiel pred štvrtou ráno k chate, vylial na trávu horľavinu a zapálil. Požiar našťastie už v zárodku uhasil sused, ktorý vtedy vyháňal ovce na dvor,“ hovorí Martinka.

Aj on si myslí, že malo ísť len o odkaz. Keby mu vandal reálne chcel podpáliť chatu, mohol horľavinu vyliať na

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie