Pravidlá pre terasy: príbor prinesie čašník už zabalený, po každom sa dezinfikuje jedálny lístok
Od pondelka sa môžu otvárať terasy reštaurácií, konzumovať v interiéri naďalej nebude možné, možnosť vydávať balené produkty zostáva. Aj terasy budú môcť otvoriť len pri splnení podmienok, ktoré v piatok poobede spresnili vo vyhláške hygienici.
- Medzi stolmi musí byť odstup najmenej 2 metre.
- Konzumovať jedlá alebo nápoje je možné len posediačky.
- Samoobslužné pultíky, napríklad na nakladanie šalátov alebo odber pečiva, nie sú povolené.
- Jedlá a nápoje môže podávať len obsluhujúci personál.
- Príbor nesmie byť voľne dostupný pre zákazníkov na stoloch, obsluha ho musí priniesť k jedlu zabalený do papierovej servítky.
- Riad sa musí umývať v umývačke pri 80 stupňoch Celzia alebo ručne vo vode s teplotou najmenej 45 stupňov s tým, že sa ešte opláchne pod tečúcou vodou s teplotou 50 stupňov. Umytý riad sa má uložiť na odkvapkanie, nie utierať. Pri ručnom umývaní sa odporúča pridať pred opláchnutím kuchynského riadu dezinfekčný prostriedok.
- Po každom zákazníkovi treba vydezinfikovať jedálny lístok, stoly a dotykové plochy vrátane úchopových častí stoličiek a kresiel.
- Na toaletách musí byť tekuté mydlo s papierovými utierkami a každú hodinu ho treba dezinfikovať.
- Rúško či respirátor treba mať na sebe, zákazníci si ho smú dať dole na čas nevyhnutný na konzumáciu.
- Za terasu sa považuje „priestor s otvoreným vchodom, ktorý je ohraničený krátkodobými či dlhodobými konštrukciami maximálne z dvoch bočných strán“.
Hygienikov sme sa pýtali, čo myslia pod krátkodobými či dlhodobými konštrukciami