Denník N

Pravidlá pre terasy: príbor prinesie čašník už zabalený, po každom sa dezinfikuje jedálny lístok

Ilustračné foto - TASR
Ilustračné foto – TASR

Od pondelka sa môžu otvárať terasy reštaurácií, konzumovať v interiéri naďalej nebude možné, možnosť vydávať balené produkty zostáva. Aj terasy budú môcť otvoriť len pri splnení podmienok, ktoré v piatok poobede spresnili vo vyhláške hygienici.

  • Medzi stolmi musí byť odstup najmenej 2 metre.
  • Konzumovať jedlá alebo nápoje je možné len posediačky.
  • Samoobslužné pultíky, napríklad na nakladanie šalátov alebo odber pečiva, nie sú povolené.
  • Jedlá a nápoje môže podávať len obsluhujúci personál.
  • Príbor nesmie byť voľne dostupný pre zákazníkov na stoloch, obsluha ho musí priniesť k jedlu zabalený do papierovej servítky.
  • Riad sa musí umývať v umývačke pri 80 stupňoch Celzia alebo ručne vo vode s teplotou najmenej 45 stupňov s tým, že sa ešte opláchne pod tečúcou vodou s teplotou 50 stupňov. Umytý riad sa má uložiť na odkvapkanie, nie utierať. Pri ručnom umývaní sa odporúča pridať pred opláchnutím kuchynského riadu dezinfekčný prostriedok.
  • Po každom zákazníkovi treba vydezinfikovať jedálny lístok, stoly a dotykové plochy vrátane úchopových častí stoličiek a kresiel.
  • Na toaletách musí byť tekuté mydlo s papierovými utierkami a každú hodinu ho treba dezinfikovať.
  • Rúško či respirátor treba mať na sebe, zákazníci si ho smú dať dole na čas nevyhnutný na konzumáciu.
  • Za terasu sa považuje „priestor s otvoreným vchodom, ktorý je ohraničený krátkodobými či dlhodobými konštrukciami maximálne z dvoch bočných strán“.

Hygienikov sme sa pýtali, čo myslia pod krátkodobými či dlhodobými konštrukciami

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Gastro a jedlo

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie