Denník N

Schránka aj po rokoch berie milióny za parkovanie pri nemocniciach, pomohol jej Kmotríkov právnik

Parkovisko pred ružinovskou nemocnicou vo veľkom využívajú pacienti. Poplatky idú pochybnej firme ZIPP-S. Foto N - Tomáš Benedikovič
Parkovisko pred ružinovskou nemocnicou vo veľkom využívajú pacienti. Poplatky idú pochybnej firme ZIPP-S. Foto N – Tomáš Benedikovič

Firma ZIPP-S zarába na parkoviskách pred nemocnicami v Bratislave, o skutočnom majiteľovi sa len špekulovalo. Pri jej zapisovaní do protischránkového registra urobil Kmotríkov právnik to isté čo pri oligarchových firmách, za čo ho súd pokutoval. K biznisu s parkoviskami sa ZIPP-S dostala za ministra Uhliarika, ktorý už robí pre Kmotríka.

Na prvý pohľad pôsobí ako preplnené prasiatko na sporenie, vďaka ktorému by mohla mať zadlžená nemocnica aspoň na nevyhnutné opravy, napríklad na obnovu toaliet či pokazených dverí, ktorými do nej vchádzajú pacienti.

Lenže peniaze, ktoré pacienti dávajú za parkovanie pred nemocnicami v Ružinove a Petržalke, sa nesypú do Univerzitnej nemocnice v Bratislave (UNB), ale do schránkovej firmy ZIPP-S.

Za šesť rokov utŕžila viac ako tri milióny eur, nemocnici sa z toho ušlo necelých 600-tisíc. To znamená, že z každého eura jej pripadlo len 19 centov.

Príbeh spoločnosti ZIPP-S je typickým príkladom toho, ako súkromníci doteraz prichádzajú k veľkým peniazom na úkor štátnych nemocníc. A to firma zarába ešte pred ich prahom – na parkoviskách pred budovami.

Od začiatku biznisu je vo funkcii už siedmy minister zdravotníctva, v dôsledku pandémie hrozí zdravotníctvu kolaps, tejto firme sa však darí stále viac a viac. Každým rokom jej tržby za parkovanie narastajú, podľa poslednej zverejnenej účtovnej závierky v roku 2019 ich mala vo výške 545-tisíc.

Hoci to nedávno vyzeralo, že o kšeft príde, lebo načas nezverejnila svojho skutočného majiteľa v protischránkovom registri, poplatky od pacientov vyberá dodnes. Spor vyše troch rokov leží na súde.

Kto za firmou naozaj stojí, sa špekuluje

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Bratislavské nemocnice

Zdravotníctvo

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie