Denník N

Šéf IFP Hagara: Budúci rok je na konsolidáciu rozpočtu skoro, reálny je rok 2023

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Šéf Inštitútu finančnej politiky Eduard Hagara vraví, že debata o jednorazovej pomoci je legitímna, keďže ešte nie sme v situácii, že pandémiu máme plne pod kontrolou.

Pomoc by mala ísť buď všeobecne podnikom, ktorým tržby klesli viac ako náklady, alebo najviac postihnutým sektorom, čo je umenie, rekreácia, ubytovanie a reštaurácie. V ďalšej fáze budeme potrebovať skôr pomoc s rekvalifikáciami a vytváraním nových pracovných miest v perspektívnejších sektoroch, ktoré sa po kríze ukážu.

Hagara tiež vraví, že keď robili rozpočet na roky 2021 až 2023, navrhovali, aby sa od roku 2022 začala konsolidácia. No momentálne to skôr vidia tak, že konsolidáciu treba odložiť až na rok 2023. „Osobne si ani neviem predstaviť, ako by sa na politickej úrovni súbežne diskutovalo, ako ekonomiku podporiť a zároveň ju aj pribrzdiť.“

Šéf IFP tiež vysvetľuje, prečo sa rozhodol na konci roka skončiť na čele tejto inštitúcie, ktorej šéfuje od apríla 2019. Nevylúčil, že sa vráti späť do Medzinárodného menového fondu, kde už od marca 2016 do marca 2019 pôsobil.

Čo vás na súčasnej kríze prekvapilo, čím je iná oproti kríze v roku 2009?

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie