Denník N

Hrozí svetu po dlhých rokoch opäť inflácia?

Autor je bývalý minister financií 

Vo vyspelých krajinách, ktoré určujú chod a vývoj svetovej ekonomiky, zažívame už viac ako tri desaťročia obdobie nízkej inflácie a namiesto strachu z inflácie počúvame od renomovaných svetových ekonómov skôr o hrozbe deflácie. Vývoj v Japonsku pritom ukázal, že pri deflačnej pasci nemusí ísť o planú hrozbu.

Úrokové sadzby sa pohybujú okolo nuly, niekedy dokonca aj pod ňou a kvantitatívne uvoľňovanie umožňuje zvyšovať mieru menovej expanzie (teda pumpovanie lacných peňazí do ekonomiky) aj napriek nulovým či záporným úrokovým sadzbám.

Varovania niektorých ekonómov, že pokračujúca fiškálna a najmä menová expanzia musí prerásť do vysokej inflácie sa teda (zatiaľ) nielenže nenaplnili, ale realita bola dokonca opačná.

Takýto vývoj viedol aj k poklesu vážnosti a prestíže „poslov zlých správ“, pričom aj mnohých tých, ktorí správne predvídali krízu v roku 2008 – 2009, odbíjajú stúpenci peňažnej a dlhovej expanzie argumentom, že keď niekto neustále tvrdí, že je pol tretej, tak sa mýli, hoci dvakrát denne má pravdu.

A tak sa vlády a centrálne banky čoraz viac spoliehajú na fiškálne a monetárne stimuly nielen v čase krízy, ale aj v dobrých časoch. Na rastúcom dlhu založený model ekonomického rozvoja a rastu tak pokračoval nielen počas globálnej finančnej a ekonomickej krízy v rokoch 2008 – 2009, ale aj po nej až doteraz. Miera stimulovania sa pritom v dôsledku súčasnej krízy spôsobenej pandémiou zvýšila a zvyšuje tempom doteraz nevídaným.

Ide o to, či plánovaná pomoc nie je až príliš veľká

Ekonomika USA má a ešte dlho bude mať rozhodujúci vplyv na svetovú ekonomiku nielen pre jej váhu, ale aj pre dolár, ktorý je stále bezkonkurenčne najsilnejšou svetovou rezervnou menou aj najčastejšou menou používanou pri medzinárodných obchodných transakciách. A práve pri USA vidno najlepšie, ako bezprecedentne v súčasnosti narástli fiškálne krízové stimuly.

Kým v rokoch 2008 – 2009 bol

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ako to číta Ivan Mikloš

Bývalý minister financií Ivan Mikloš pre Denník E pravidelne komentuje svetovú ekonomickú debatu a jej dopady na Slovensko.

Ekonomika, Komentáre

Teraz najčítanejšie