Denník N

Hegerova vláda schválila plán obnovy. Najväčšie plánované projekty doklepne až tá ďalšia (+ grafy a prehľady)

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Kabinet Eduarda Hegera (OĽaNO) odsúhlasil najväčší balík reforiem za posledné desaťročie. Zaplatí ho Európska únia. Tá ho ešte musí odobriť. Nespokojný minister pôdohospodárstva Ján Mičovský nevylúčil demisiu. 

Ak udrie na Slovensko nová pandémia o päť rokov, naše zdravotníctvo by už nemalo stáť od prvých dní pred kolapsom. Z plánu obnovy má ísť na jeho modernizáciu miliarda eur, okrem iného aj na výstavbu nových nemocníc. Od vzniku Slovenskej republiky pritom vznikla iba jedna nová štátna nemocnica, aj to určená pre silové zložky a ľudí so známosťami.

Ak táto vláda vydrží do konca volebného obdobia, Plánom obnovy a odolnosti SR sa bude chváliť najviac. Aj keď šéfom rezortu je po novom ex-premiér Igor Matovič, ktorý v stredu plán oficiálne vláde predložil, od začiatku až do konca projekt zastrešoval jeho predchodca, teraz už premiér Heger.

Vďaka pandémii dostala koalícia 6 miliárd navyše, s ktorými pri preberaní moci nepočítala. V porovnaní s klasickými eurofondmi ide o menší balík peňazí, no treba ho minúť rýchlo. Inak o peniaze prídeme. Čas máme do roku 2026.

Pre porovnanie, z viac ako 15 miliárd eur zo štrukturálnych fondov sme za šesť rokov nedokázali vyčerpať ani polovicu. Na druhej strane, čerpanie z plánu obnovy by malo byť administratívne oveľa jednoduchšie.

Politicky je víťazom rozdeľovania peňazí z plánu obnovy OĽaNO. Pre ministerstvá zdravotníctva a životného prostredia, ktorým šéfujú nominanti hnutia, majú z balíka pridelenú tretinu peňazí.

Slovensko muselo v návrhu povinne vyčleniť tretinu peňazí na zelenú transformáciu ekonomiky, ktorá v našich končinách nebude jednoduchá – patríme k najpriemyselnejším krajinám v Únii. Žiadna z plánovaných investícií nesmie významne narúšať životné prostredie.

Okrem toho musí pätina opatrení prispievať k digitalizácii.

Oproti predchádzajúcim verziám sa do vládou schváleného návrhu podarilo zapracovať napríklad zvýšenie kapacít materských škôl a škôl pre rómske komunity alebo väčšie zapojenie sociálnych podnikov do realizácie projektov.

Umelci a poľnohospodári nakoniec svoje požiadavky cez úradníkov na ministerstve financií nepretlačili. Minister pôdohospodárstva Ján Mičovský (OĽaNO) sa chce ešte rozprávať s premiérom. Ako jediný hlasoval na vláde proti.

„Existujú možnosti, ako ešte nájsť možnosti,“ reagoval na kritiku poľnohospodárov, že pri presadzovaní ich záujmov zlyhal. Dodal tiež, že ak sa „dvere zabuchnú“, zváži odchod z vlády.

Ďalšie zmeny v dnes schválenom dokumente sú však veľmi nepravdepodobé. Sprievodný list k plánu obnovy adresovaný šéfke eurokomisie Ursule von der Leyenovej už podpísala prezidentka Zuzana Čaputová, predseda parlamentu aj premiér. Termín na zaslanie návrhu komisii je 30. apríl.

Prvou krajinou, ktorá zaslala svoj návrh do Bruselu, bolo Portugalsko. Slovensko to zrejme stihne tak, že skončíme v tej rýchlejšej polovici.

Prezidentka Zuzana Čaputová podpísala sprievodný list k plánu obnovy, ktorý posielame prezidentke Európskej komisie Ursule von der Leyenovej. Foto N – Vladimír Šimíček

Pre tých, ktorým sa nechce čítať 700 strán

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Hegerova vláda

Plán obnovy EÚ

Pomoc ekonomike

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie