Denník N

Slovenský vynálezca chce nový typ elektrárne na Dunaji, môže na nej byť park alebo reštaurácia

Martin Šichman z firmy Archee. Foto N - Tomáš Grečko
Martin Šichman z firmy Archee. Foto N – Tomáš Grečko

Na Dunaji pretekajúcom hlavným mestom by mohlo vyrásť pokojne dvadsať až tridsať hydroelektrární s plutvovým systémom, hovorí spoluzakladateľ firmy Archee Martin Šichman, ktorý je autorom elektrárne s názvom Spear Hydro. Svojím fungovaním imituje pohyb stebla trávy vo vetre. Elektrinu by mohla vyrábať aj pre priemyselné továrne postavené pri riekach.

Elektráreň Spear je možné vyrobiť zo starých vlečných člnov upravených tak, že zospodu sa na ne pripevnia plutvy. Takýto systém je schopný vyrábať elektrinu, dodávať ju do siete, ukladať do bateriek či premieňať na zelený vodík.

Jedna elektráreň Spear s výkonom 190 kilowattov by dokázala dodávať elektrinu potrebnú na nočné osvetlenie v centre mesta, no na Dunaji by ich pokojne mohlo kotviť hneď niekoľko. Šichmanov nápad je už patentovaný v USA, teraz čakajú na vydanie európskeho a zháňajú preň investorov. Prednedávnom získali na rozbeh 20-tisíc eur od európskeho akcelerátora Challenger.

V rozhovore sa dočítate:

  • Aké rieky sú vhodné pre vodnú elektráreň Spear,
  • kedy by mohla byť prvá v Bratislave a koľko by to malo stáť,
  • ako by sa dala spojiť s vybudovaním parku alebo plávajúcej reštaurácie,
  • ako je to s jej vplyvmi na životné prostredie v porovnaní s priehradami,
  • kde by sa mohli riečne elektrárne vyrábať.
Vizualizácia elektrárne Spear. Zdroj – Archee

Viete si predstaviť, že veľké slovenské mestá, nielen Bratislava, ale aj Košice, Prešov alebo napríklad Žilina, budú raz fungovať na sto percent z obnoviteľných zdrojov?

Viem si to predstaviť, ale bude si to vyžadovať veľké úsilie. Mestá budú musieť na to využiť všetky dostupné prostriedky, ktoré majú. Solár napríklad môžete dať na všetky budovy, ale má svoje limity. Stavať farmy okolo mesta nie je až také úžasné, pretože to zaberá polia, lúky a lesy. My to riešime tým, že navrhujeme hydroelektráreň, ktorá môže byť aj v centre mesta, má relatívne vysoký výkon vzhľadom na to, koľko miesta zaberá. Oproti fotovoltike je to super. S veľkou vodnou elektrárňou sa to, samozrejme, nedá porovnať, ale na tú by ste zase museli postaviť obrovskú priehradu.

Skôr ako ste prišli s nápadom riečnej hydroelektrárne, pracovali ste na projekte mestskej veternej elektrárne. Prečo ste sa preorientovali z vetra na vodu?

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Rozhovory

Životné prostredie

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie