Denník N

Gastrolístky sa budú opravovať. Problémom je zdaňovanie finančného príspevku

Ilustračné foto - TASR
Ilustračné foto – TASR

Po rokoch monopolu gastrolístkov pri stravovaní vo firmách si väčšina zamestnancov už môže podľa novely Zákonníka práce od marca vybrať, či chce naďalej gastrolístky alebo finančný príspevok.

Jednoduchú voľbu však skomplikovali nejednoznačné pravidlá v novele a aj následný až pätnásťstranový výklad finančnej správy, ako sa majú zdaňovať príspevky na stravovanie zamestnancov. Prax ukázala, že legislatíva má štyri problémy, a riešiť ich bude musieť ďalšia novela.

Nerovnosť v daniach a odvodoch:

  • Príspevok je od daní a odvodov oslobodený iba vtedy, ak jeho výška nepresiahne maximálnu sumu na stravné, ktorá je v tomto roku 2,81 eura. Suma nad touto hranicou nie je od dane oslobodená.
  • Zdaneniu ani odvodom však nepodlieha vyššie stravné vyplácané ako gastrolístok či príspevok na gastrokarte.

Finančný príspevok na stravovanie možno od účinnosti danej novely poskytovať všetkým zamestnancom s výnimkou tých, ktorým zamestnávateľ zabezpečuje stravovanie vo vlastnom stravovacom zariadení alebo v stravovacom zariadení iného zamestnávateľa.

Zamestnávateľovi v tejto súvislosti vznikla povinnosť umožniť svojim zamestnancom vybrať si medzi stravným lístkom alebo poskytnutím finančného príspevku na stravovanie. Nemusí to urobiť hneď, ale novela mu na to dáva čas do konca roka. Zamestnanec nemôže zmeniť svoje rozhodnutie počas 12 mesiacov odo dňa, ku ktorému sa výber viaže.

Metodický pokyn k zdaňovaniu príspevkov na stravovanie zamestnancov z 20. apríla mal zabezpečiť to, aby zamestnávatelia postupovali pri posúdení zdaniteľnosti príjmu zamestnanca a uplatnení výdavkov na stravovanie do daňových výdavkov jednotne.

Stal sa presný opak, oz

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie