Denník N

Putin poškodzuje ruskú ekonomiku

Na prvý pohľad je ruská ekonomika nablýskaná ako dvojhlavá orlica na plote v Petrohrade. Foto - TASR/AP
Na prvý pohľad je ruská ekonomika nablýskaná ako dvojhlavá orlica na plote v Petrohrade. Foto – TASR/AP

Ruský prezident je podľa všetkého presvedčený, že ekonomika nie je taká dôležitá ako schopnosť zabíjať politických protivníkov.

Autor je švédsky ekonóm

Len pred niekoľkými rokmi pôsobili investiční bankári na rozvíjajúcich sa trhoch, ktoré považovali za podceňované a odsúdené na úspech, optimistickým dojmom. Po miernom oživení sa však tempo rastu v Latinskej Amerike, v bývalom Sovietskom zväze, na Blízkom východe i v Afrike opäť dostáva takmer do stavu stagnácie. V tejto súvislosti je Rusko priekopníkom, ktorý už od roku 2014 nezaznamenal žiadny skutočný rast.

Podľa starého sovietskeho vtipu trpí poľnohospodárstvo štyrmi problémami, ktorými sú jar, leto, jeseň a zima. Podľa rovnakej logiky ruský prezident Vladimir Putin viní zo stagnácie svojej krajiny „vonkajšie sily“ – v neposlednom rade globálne ceny ropy, hoci za nezdravú hospodársku politiku a západné sankcie nenesie vinu nikto iný, iba on sám.

Šok z neúspechu

Nie je náhoda, že v strednej a vo východnej Európe došlo v posledných desaťročiach k hospodárskym rozdielom. Krajiny, ktoré vstúpili do Európskej únie, zlepšili fungovanie svojej ekonomiky a HDP sa začal blížiť k HDP západnej Európy. V rokoch 2014 až 2019 bolo priemerné ročné tempo Maďarska 3,9, Poľska 4,1 a Rumunska 4,7 percenta.

Naopak, Bielorusko a Ukrajina zaznamenali počas tohto obdobia len minimálny rast a ruská ekonomika rástla priemerným ročným tempom iba 0,7 percenta. Hoci Rusko malo ešte v roku 2009 vyšší HDP na obyvateľa (z hľadiska parity kúpnej sily) ako Chorvátsko, Poľsko, Rumunsko i Turecko, medzičasom ho všetky tieto krajiny predbehli. Rusi sú dnes v šoku, keď počujú, že sú na tom horšie ako Rumuni a Turci. Z členských krajín Európskej únie je stále chudobnejšie ako Rusko iba Bulharsko.

Vďaka svojej tesnej blízkosti k jednotnému trhu Únie mohlo Rusko dosiahnuť vyšší rast, ak by uskutočňovalo zdravú hospodársku politiku. Namiesto toho však Putin

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Vladimir Putin

Ekonomika, Komentáre

Teraz najčítanejšie