Denník N

Robia z nás idiotov, hovorí Fico o novom ruskom plynovode

Premiér Robert Fico sa dnes stretol s jeho ukrajinským náprotivkom Arsenijom Jaceňukom. Foto - Tasr
Premiér Robert Fico sa dnes stretol s jeho ukrajinským náprotivkom Arsenijom Jaceňukom. Foto – Tasr

Náš a ukrajinský premiér dnes po stretnutí hovorili jednohlasne. Nepáči sa im nový ruský plynovod, ktorý oberie krajiny o peniaze. Fico odkazuje západným firmám, ktoré sa s Gazpromom spojili, že zradili.

Plány ruského Gazpromu pristaviť ešte ďalšie rúry na dovoz plynu do Európy, ktoré by obchádzali Ukrajinu, sa premiérovi Robertovi Ficovi nepozdávajú. Po stretnutí so svojím ukrajinským náprotivkom Arsenijom Jaceňukom na margo ruského projektu vyhlásil: „Robia z nás idiotov“.

Nové potrubie by znamenalo hrozbu, že sa stopne hlavný prúd plynu, ktorý prichádza z Ruska cez Ukrajinu. Naši susedia, ale aj my by sme tak prišli o veľa peňazí, ktoré krajiny inkasujú za to, že ruský plyn posielajú ďalej do Európy.

V prípade Ukrajiny by išlo o miliardy, v prípade Slovenska o niekoľko sto miliónov eur, hovoril Fico. Pripomeňme, že zisky z tranzitu sa delia zhruba pol na pol medzi štát a holding pod vedením Daniela Křetínského, EPH.

Z pohľadu dodávok plynu na Slovensko by to zásadný problém byť nemal. Vieme si ho doviezť aj reverzným tokom zo západnej Európy.

Novinka, ktorú Gazprom plánuje, by zdvojnásobila doterajšiu kapacitu severného plynu Nordstream, ktorý Ukrajinu obchádza zhora a pokračuje do Nemecka. Aktuálne dokáže do Európy poslať 55 miliárd metrov kubických ročne. Keby sa zámer Rusov uskutočnil, už by to bolo 110 miliárd kubíkov ročne.

Pritom platí, že keby sa dnes dodávky cez Ukrajinu stopli, Európe by chýbalo asi 60 miliárd kubíkov plynu ročne. Z Ruska berie Európa asi tretinu svojej spotreby. Nová trasa vôbec nerieši základný problém pre Európu, a to je napojiť sa na plyn z čo možno najväčšieho množstva zdrojov.

Západné firmy zradili

Premiér Fico chce plynovod riešiť na zasadaní Európskej rady. Do projektu sa totiž majú zapojiť západoeurópske plynárenské firmy.

„Zradili iný európsky členský štát. V takom duchu budem hovoriť na zasadaní Európskej rady,“ vyhlásil slovenský premiér.

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk súhlasí. „Nordstream 2 je antiukrajinským a antieurópskym projektom,“ povedal Jaceňuk. Ten prišiel na Slovensko vyjednávať aj o tom, aby sa rozšírili možnosti, akými môže Slovensko posielať plyn zo Západu na Ukrajinu.

Pritom ani takzvaný malý reverz, ktorý dnes funguje práve na to, aby sa plyn dostal zo Slovenska na Ukrajinu, Ukrajinci nevyužívajú naplno. Jaceňuk sľubuje, že sa to zmení.

Verdikt má dať Brusel

To, čo žiada, môže byť problém. Malý reverz je postavený na tom, že z hlavného potrubia, ktorým prúdi plyn na Západ, sa časť z neho môže otáčať naspäť na Ukrajinu cez plynovod, ktorý pôvodne slúžil na zásobovanie elektrárne vo Vojanoch.

Veľký reverz, aký žiadajú Ukrajinci, by teoreticky znamenal, že by plyn ani nepretiekol hlavným potrubím na Západ a iba sa zúčtoval ako dodávka pre Ukrajinu. Na území okolo veľkého reverzu však blokujú podobné operácie zmluvy podpísané s ruským Gazpromom.

Fico hovorí, že to, čo všetko sa dá v otázke dodávok plynu na Ukrajinu urobiť, má posúdiť Brusel tak, aby sa zmluvy neporušili.

Máte pripomienku alebo ste našli chybu? Prosíme, napíšte na [email protected].

Dnes na dennike.sk

Ekonomika

Teraz najčítanejšie