Denník N

Vyššími príspevkami na deti pôrodnosť nezvýšite, odkazujú Matovičovi ekonómovia

Richard Sulík (vpravo) žiada od premiéra Eduarda Hegera (vľavo) a Igora Matoviča (v strede) principiálny postoj v prípade stíhaného šéfa Tiposu. Foto N - Tomáš Benedikovič
Richard Sulík (vpravo) žiada od premiéra Eduarda Hegera (vľavo) a Igora Matoviča (v strede) principiálny postoj v prípade stíhaného šéfa Tiposu. Foto N – Tomáš Benedikovič

Minister financií Igor Matovič chce pôrodnosť riešiť vyššími štátnymi dávkami na deti, no podľa ekonómov to nebude fungovať.

Bývalý premiér a súčasný minister financií Igor Matovič otvoril cez víkend na Facebooku debatu o klesajúcej pôrodnosti na Slovensku. Ponúkol aj riešenie. Demografický problém chce riešiť mimoriadnou pomocou pre rodiny.

Štátne dávky na dieťa by sa mohli zvýšiť až o 200 eur – zvýšili by sa detské prídavky aj daňový bonus, čo by zároveň bola veľká záťaž pre rozpočet. „… To znamená, že na časť pokrytia nákladov by sme potrebovali, áno, zvýšiť DPH,“ píše vo svojom príspevku. DPH by tak z dnešných 20 % mohla stúpnuť až na 25 %. Len tak by vykryla taký veľký rast príspevku na deti.

Nejde však len o to, ako vyššie dávky vykryť, sporné je aj to, či vyššie prídavky alebo daňový bonus niečo zmenia na podstate problému. Všetci ekonómovia, s ktorými sme hovorili, upozorňujú, že vyššie dávky na deti pôrodnosť zásadne nezlepšia.

Podľa ekonóma Martina Kahanca napríklad skúsenosti z Rakúska, Kanady a Izraela naznačujú, že štedrejšie príspevky na dieťa a možnosť dlhšej materskej dovolenky môžu mierne zvýšiť mieru pôrodnosti.

Novšia analýza z Maďarska

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Dane a odvody

Igor Matovič

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie