Denník N

Zvýšenie DPH na 25 percent je v koalícii nepriechodné, no rodinné prídavky narásť môžu

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček

Igor Matovič sa na zvýšenie DPH a rodinných prídavkov pripravoval už v novembri ako premiér, konkrétny návrh koalícii stále nepredložil.

Zvýšenie dane z pridanej hodnoty (DPH) z 20 na 25 percent je vo vládnej koalícii nepriechodné a je málo pravdepodobné, že by sa ho podarilo expremiérovi a ministrovi financií Igorovi Matovičovi (OĽaNO) presadiť. Odmieta to SaS, strana Za ľudí a problém so zvýšením tejto dane, ktorú by rodiny pocítili pri každej jednej platbe v obchode, majú aj v Sme rodina.

Záujem o zvýšenie rodinných prídavkov štvorkoalícia má, no v tejto chvíli vôbec nie je zrejmé, kde by na to zobrali peniaze. Navyšovanie až o 200 eur na dieťa by znamenalo obrovskú záťaž pre štátny rozpočet. Ak sa teda bude pridávať, bude to napokon výrazne nižšia suma, prípadne sa opatrenie dotkne len nízkopríjmových rodín, vyplýva z informácií z koaličných strán.

Zisťoval to už na jeseň

Pokus o zvýšenie DPH a zároveň aj prídavkov nie je myšlienka, ktorú Matovič objavil až s príchodom na ministerstvo financií. Takéto opatrenia si nechal ministerstvom financií prepočítať už vlani v novembri, teda v čase, keď bol premiérom a Eduard Heger viedol toto ministerstvo.

Štátni analytici tak pre premiéra vypočítali

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Hegerova vláda

Igor Matovič

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie