Denník N

Arce napokon idú súdy poruke. Najdôležitejšiu firmu môže oddlžiť v benevolentnejšom Česku

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Súdne rozhodovania o budúcnosti zadlženej skupiny Arca sa ťahali od konca minulého roka. Sťažovali sa na to aj jej právnici. Napokon však skupine na súdoch prechádza všetko tak, ako si naplánovala.

  • Na slovenských súdoch sa najskôr začiatkom apríla Arca vyhla konkurzu svojej dcérskej firmy Arca Capital Slovakia. Sudcovia pre ňu odobrili reštrukturalizáciu a stopli tak konkurz požadovaný bývalým spoluvlastníkom Arcy Pavlom Krúpom.
  • Koncom minulého týždňa sa Arca mohla takisto pochváliť, že jej najvýznamnejšiu firmu Arca Investments bude môcť oddlžiť v benevolentnejšom Česku. Tamojšie zákony na rozdiel od Slovenska nežiadajú minimálne polovičné vrátenie dlhov a nestanovujú žiadnu hranicu nutného odškodnenia.

Pôvodne pražský mestský súd české oddlženie Arcy Investments nechcel dovoliť. Po jej odvolaní a dlhom čakaní však toto rozhodnutie zvrátil pražský vrchný súd.

tlačovej správy Arcy vyplýva, že vrchný súd presvedčila o tom, že Česko je hlavné miesto jej záujmov, pretože u západných susedov má nielen viacero firiem, ale odtiaľ pochádzajú viac než štyri pätiny veriteľov Arcy Investments. Viacerí veritelia považovali za hlavné miesto záujmov Slovensko.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Arca

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie