Denník N

Bratislava je po Paríži a Prahe tretia najdrahšia na bývanie v Európe, dôvodom sú nízke platy, vraví ekonóm VÚB

Zdenko Štefanides. Foto - VÚB
Zdenko Štefanides. Foto – VÚB

Dostupnosť bývania sa podľa najnovších čísiel Národnej banky Slovenska (NBS) vo viacerých krajoch na Slovensku zhoršuje. No hoci ceny bytov a domov rastú, stále to nie je cenová bublina.

Hlavný ekonóm VÚB Zdenko Štefanides, ktorý tento týždeň predstavil širšiu analýzu o cenách bytov a ich dostupnosti, hovorí:

  • prečo ani on na Slovensku nevidí cenovú bublinu na trhu nehnuteľností, hoci rast cien pripomína stav pred vznikom bubliny v rokoch 2008 – 2009,
  • prečo vychádza Bratislava ako tretia najdrahšia metropola na bývanie v Európe po Paríži a Prahe a prečo takýto rebríček nemusí domácich vôbec zaujímať,
  • ceny hypoték už nižšie nepôjdu, skôr naopak, akú fixáciu si preto treba zvoliť,
  • prečo môžu mať najmä mladí ľudia problém dostať sa k vysnívanému bytu.

Dozvedeli sme sa od NBS, že ceny nehnuteľností na Slovensku narástli v prvom kvartáli o ďalšie viac než štyri percentá, medziročne sú vyššie skoro o 16 percent. Naozaj tu ešte stále nemáme cenovú bublinu?

Záleží na tom, ako si zadefinujeme cenovú bublinu. Ak je to rast cien v pomere k rastu platov, tak stále platí, že v priemere sme na porovnateľných hodnotách. Priemerná mzda na Slovensku od roku 2002 narástla dva a pol násobne, ceny nehnuteľností trojnásobne. Do toho ešte vstupujú úrokové sadzby, lebo ľudia si kupujú byty na hypotéky. Keďže tie klesli výrazne – od siedmich percent k jednému -, ľudia na tom ušetrili.

Takže dostupnosť bývania na hypotéku je lepšia ako v dlhodobom priemere. Tento pohľad ešte stále neukazuje na cenovú bublinu. Ale každá jedna lokalita je svojská, v niektorých lokalitách môžu byť ceny nadhodnotené, hoci v priemere nie sú.

Aj NBS v poslednej správe k cenám bytov hovorí, že tu cenovú bublinu nemáme, hoci k nej smerujeme. No iná skupina analytikov v NBS, ktorá sleduje finančnú stabilitu, poukázala na to, že ceny sú až o 19 percent vyššie ako fundamentálne hodnoty. Čo to znamená? Hovoria to isté, či si odporujú?

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Reality

Úvery

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie