Denník N

Čo obsahuje Matovičov „veľký tresk“ v daniach a odvodoch

Foto N - Vladimír Šimíček
Foto N – Vladimír Šimíček
  • Ministerstvo financií chystalo podľa dokumentu, ktorý má Denník E k dispozícii, zmeny v daniach a odvodoch spolu so zvýšením podpory na nezaopatrené deti. Jeho pravosť potvrdilo viacero zdrojov.
  • Náčrt reformy obsahoval zvýšenie sadzby DPH z 20 na 25 %, ale aj výpočet odvodov a daní zo superhrubej mzdy a rušenie daňových a odvodových výnimiek.
  • Minister financií Igor Matovič poprel, že by DPH mala stúpnuť až na 25 %, potvrdil však, že zvýšiť sa môže. Potvrdil aj zámer zvýšiť podporu rodinám s deťmi na 200 eur na dieťa a zjednocovať sadzby daní a odvodov. Ako bude zvýšené výdavky financovať, chce zverejniť neskôr.
  • Pôvodný neoficiálny plán s DPH 25 % by bol v koalícii v navrhovanej podobe ťažko priechodný. Nové zámery ministra financií nechceli koaličné strany príliš komentovať, odvolávali sa na nedostatok informácií.

Aktualizované o vyjadrenia Igora Matoviča a ďalšie reakcie.

Zvýšenie DPH na 25 percent a zvýšenie príspevku na nezaopatrené deti je len časťou veľkých zmien, ktoré chystalo ministerstvo financií. Základné kontúry reformy pod názvom Veľký tresk pripravil Inštitút finančnej politiky. Legislatívnu podobu zmenám v minulých dňoch dostala za úlohu pripraviť daňová a colná sekcia na ministerstve financií.

Jej text má Denník E k dispozícii, pravosť dokumentu potvrdili viacerí pracovníci rôznych sekcií ministerstva. Ministra financií Igora Matoviča (OĽaNO) redakcia požiadala o komentár alebo podrobné vysvetlenie zámerov reformy. Ten znova nereagoval a zvolal tlačovú besedu na 16.00 h.

Politická dohoda na tejto reforme zatiaľ neexistuje. Keďže počíta s nárastom základnej sadzby DPH na 25 percent, jej priechodnosť v navrhovanej podobe je málo pravdepodobná. Igor Matovič na tlačovej besede povedal, že nejde o definitívny návrh ministerstva, určite podľa neho nenavrhne rast sadzby DPH na 25 percent. Všeobecne však rast DPH potvrdil.

Matovič na tlačovej besede povedal, že chce zvýšenie detských prídavkov a daňových bonusov o zhruba 150 eur na dieťa. To bude podľa neho stáť ročne okolo 2,5 miliardy eur. Tieto peniaze chce minister získať sčasti zvýšením iných daní a sčasti by to malo byť deficitné.

Video – Michaela Barcíková

Navrhovaná reforma, ktorej kontúry má Denník E k dispozícii, však obsahuje zmeny v daňovom mixe a v jednotlivých daniach, ktoré by mohli prejsť aj bez veľkých zmien v DPH a v rodinnej politike.

Zrušiť by sa mala aj veľká časť daňových výnimiek, ale napríklad aj paušálne výdavky pre SZČO. Aj zrušenie výhod pre SZČO Matovič na tlačovej besede potvrdil.

Základné body veľkej daňovo-odvodovej reformy

Mzdy: Odvody a dane by sa mali vypočítavať zo superhrubej mzdy.

Odvody: Bude ich platiť len

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Dane a odvody

Igor Matovič

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie