Denník N

Podnikateľ z kaviarne odkázaný na letnú terasu: Niekedy si pripadám ako rosnička

Martin Kamenský, Foto N - Vladimír Šimíček
Martin Kamenský, Foto N – Vladimír Šimíček

Martin Kamenský z bratislavskej Kafe Scherz teraz hlavne detailne sleduje predpovede počasia. Gastrobiznis v období otvorených terás je totiž od počasia existenčne závislý. A podniky zažívajú nový trend – ľudia si posedenie rezervujú dokonca aj v kaviarňach.

„Bežne zatelefonujú, že chcú prísť piati – šiesti, a potom spájam stoly. Tí, ktorí prídu naslepo, si občas nemajú kam sadnúť,“ vysvetľuje Kamenský, prečo terasy s dvojmetrovými odstupmi medzi stolmi nestíhajú pokryť dopyt zákazníkov.

Prebudený dopyt okresaný opatreniami neznamená koniec problémov. Lepšie obdobie by však mohlo pomôcť vyplatiť dlžoby, ktoré si so sebou podnikatelia nesú.

Aj Kamenský začiatkom roka zvažoval, či biznis po rokoch nezatvorí. Presvedčila ho rodina a stáli hostia, že by sa pre pandémiu vzdávať nemal. Rodina pomohla aj finančne, aj z dôchodkov. Martin Kamenský teraz uvažuje o tom, či ešte niekedy zorganizuje v kaviarni aj koncerty tak, ako vyzerali v minulosti.

V rozhovore vysvetľuje:

  • prečo svojich zamestnancov radšej prepustil a nečakal na podpory;
  • prečo sa teraz po práci pre rozvozné služby vracajú späť;
  • prečo už neverí v odškodňovací zákon, ale aj
  • ako prišiel o 150-tisíc eur na tržbách a dostal 5-tisícový príspevok z pomoci pre cestovný ruch.

    Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Gastro a jedlo

Ekonomika

Teraz najčítanejšie