Denník N

Mihál o Veľkom tresku: Zjednodušenie je sympatické. Rušenie paušálu kontroverzné. Princípy podpory rodín sú čudné

Jozef Mihál. Foto N – Vladimír Šimíček
Jozef Mihál. Foto N – Vladimír Šimíček

Ministerstvo financií chystá zmeny v daniach a odvodoch spolu so zvýšením podpory na nezaopatrené deti. Pod názvom Veľký tresk koncept reformy tento týždeň medializoval minister Igor Matovič po tom, čo Denník E zverejnil pracovný dokument.

Bývalý minister práce a odborník na dane a odvody Jozef Mihál hovorí:

  • že v koncepte je veľa pomerne dôležitých princípov zhodných s odvodovým bonusom SaS;
  • prínosom by podľa neho mohlo byť najmä jednoznačné zjednodušenie súčasného systému;
  • odmieta návrh na zvýšenie základnej sadzby DPH z 20 % na 25 %;
  • prečo pokladá za kontroverzný návrh na zrušenie paušálnych výdavkov živnostníkov, zavedenie odvodov z pasívnych príjmov a podporu rodín len do dovŕšenia 18 rokov dieťaťa;
  • že na tomto koncepte sa nedá postaviť prorodinná politika.

Základné body návrhu veľkej daňovo-odvodovej reformy

Mzdy: Odvody a dane by sa mali vypočítavať zo superhrubej mzdy.

Odvody: Bude ich platiť len zamestnanec (25 %). Pôjde o jeden odvod, v ktorom by malo byť sociálne aj zdravotné poistné. Zrušia sa odvodové výnimky a odvody sa budú platiť zo všetkých príjmov. Odvody by sa mali platiť aj z pasívnych príjmov.

Daň z príjmu: Fyzické osoby aj firmy budú platiť daň z príjmov 20 %. Zrušiť by sa mali všetky nezdaniteľné časti základu dane, výnimky, znížené sadzby a úľavy na dani z príjmu fyzických aj právnických osôb vrátane paušálnych výdavkov.

Zmeny v rodinnej politike: Prídavok na dieťa a daňový bonus by sa mali zlúčiť. Minimálna dávka na dieťa (pôvodne prídavok na dieťa) sa zvýši na 100 eur za mesiac a nárok naň budú mať len nezaopatrené deti do 18 rokov. Zruší sa príspevok pri narodení dieťaťa a aj rôzne sociálne príspevky pre deti. Rodiny pracujúcich rodičov budú môcť dostať navyše daňový bonus, ktorý môže dávky na deti aj zdvojnásobiť.

Zvýši sa základná sadzba DPH: Znížené sadzby DPH na potraviny a lieky ostanú, zrušia sa znížené sadzby DPH na ubytovanie, knihy a dennú tlač.

Politika trhu práce: Zamestnávateľom by sa mali kompenzovať mzdové náklady na zamestnávanie dlhodobo nezamestnaných a zdravotne ťažko postihnutých.

Pozreli ste si Veľký tresk ministerstva financií? Na zmenách daní a odvodov pracoval Inštitút finančnej politiky na ministerstve, pripravovali ho teda skúsení odborníci. Aký pocit máte zo zmien v tomto koncepte?

Áno, pozrel som si materiál, ktorý údajne unikol z ministerstva financií a zverejnil ho Denník N. V koncepte je veľa pomerne dôležitých princípov zhodných s odvodovým bonusom SaS. Najmä jednoznačné zjednodušenie súčasného systému bude určite prínosom.

Na druhej strane musím okamžite od

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Dane a odvody

Ekonomika

Teraz najčítanejšie