Denník N

Ekonóm Meravý zo Za ľudí: Politici by nemali ľuďom násobne zvyšovať dane, absolútne zrušenie paušálu nepodporíme

Meravý zo Za ľudí: Nevidíme priestor pre daňovú reformu, ktorá by bola na sekeru
Meravý zo Za ľudí: Nevidíme priestor pre daňovú reformu, ktorá by bola na sekeru

Ekonomický expert Za ľudí Tomáš Meravý nastúpil na ministerstvo financií ako poradca ministra minulý rok v máji ešte za ministrovania Eduarda Hegera. Zostal tam aj po výmene ministra a dnes je poradcom Igora Matoviča.

V rozhovore vraví:

  • ako by mala vyzerať daňová reforma a dobrá rodinná politika podľa Za ľudí,
  • s cieľmi Matovičovej reformy súhlasia, otázkou je, či by napríklad Boris Kollár, ktorý má 11 detí, dostával každý mesiac 2200 eur,
  • viac by zdanili kapitálové zisky alebo dividendy aj luxusné autá, zvýšenie DPH by mala byť až posledná možnosť,
  • Sulíkov návrh daňovej brzdy má nereálne parametre, SaS nepovedala, odkiaľ chce na to zobrať peniaze.

Pomáhate ministrovi financií s prípravou daňovej reformy?

Ja som zatiaľ s pánom Matovičom hovoril od jeho nástupu do funkcie ministra financií raz. Odovzdal som mu moje rôzne návrhy a práce, na ktorých som robil. Na návrhu, ktorý bol prezentovaný, som priamo nespolupracoval. Sme však pripravení rokovať a presadzovať program strany Za ľudí.

Dnes už poznáme základné kontúry reformy. Malo by to vyzerať asi takto: zvýšia sa dávky na deti, zjednoduší sa systém daní a odvodov, keďže sa má zrušiť množstvo výnimiek, čím sa to čiastočne zaplatí. To stačiť nebude, zvýši sa DPH, no nie až na 25 %. Zamestnancom sa čistý príjem zvýši, mnohým živnostníkom klesne. Sedí to?

Zatiaľ sme ako strana a ani ja osobne konkrétny návrh daňovo-odvodovej reformy vrátane reformy prídavkov na deti nevideli. Bývalému aj súčasnému ministrovi financií som však predložil viaceré návrhy. Napríklad pred niekoľkými mesiacmi som Igorovi Matovičovi, keď bol ešte v pozícii premiéra, predložil analýzu výdavkov na rodinné politiky podľa údajov OECD. Vyplynulo z nej, že prioritou pre Slovensko by malo byť najmä zlepšenie dostupnosti služieb, ako sú škôlky a jasle. Istý priestor najmä v porovnaní s krajinami, ako je Česko, Rakúsko alebo Nemecko, je aj pre zvýšenie daňových úľav na deti v podobe daňového bonusu.

Ešte začiatkom minulého roka som

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Dane a odvody

Rozhovory

Za ľudí

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie