Denník N

Ekonóm z rozpočtovej rady: Ak by sa aj konal demografický zázrak, profitovať z toho budeme o polstoročie

Foto - archív V. Novysedláka
Foto – archív V. Novysedláka

➡️ Počúvanie podcastov Denníka N je najpohodlnejšie v aplikácii Denníka N. Zvuk Vám nepreruší, ani keď zmeníte stránku, a počúvať môžete aj bez pripojenia na internet. Sťahujte kliknutím sem.

Tento text načítal neurálny hlas. Najlepšie sa počúva v aplikácii Denník N, aj s možnosťou stiahnutia na počúvanie offline. Našli ste chybu vo výslovnosti? Dajte nám vedieť.

Riaditeľ kancelárie rozpočtovej rady Viktor Novysedlák hovorí, že aj keby sa na Slovensku rodilo viac detí, tak nám to v dohľadnom čase nepomôže zvrátiť trend starnutia populácie, ktorý nás čaká v najbližších desaťročiach. Vláda by preto mala čo najskôr urobiť dobrú dôchodkovú reformu. Dôležité je najmä to, aby sa opäť zaviedol automat na určovanie dôchodkového veku podľa vývoja strednej dĺžky života.

V rozhovore vraví tiež:

  • Ak sa umožní ľuďom odísť do dôchodku skôr, napríklad po odpracovaní 40 rokov, dôchodok budú poberať dlhšie, preto by sa mala jeho mesačná výška znížiť.
  • Verejné financie treba konsolidovať už v roku 2022, nemalo by sa čakať až na rok 2023.
  • Výrazne zvýšiť rodinné dávky a zároveň znížiť daňovo-odvodové zaťaženie práce nie je možné bez toho, aby sa zvýšila DPH.

Upozornili ste, že ak by sa aj na Slovensku konal demografický zázrak, ozajstné benefity by sme z toho čerpali až o polstoročie. Prečo tak neskoro?

Keď sa človek narodí, nezačne hneď platiť dane a odvody. Trvá približne 20 rokov, kým sa stane ekonomicky aktívnym. Dovtedy rodinu aj dieťa podporuje štát sociálnymi transfermi, zvýhodneniami na daniach, veľkú časť podpory tvorí vzdelávanie. Ak by sa dnes začalo rodiť povedzme o 15-tisíc detí ročne viac, tak by to v ďalších rokoch výrazne zamávalo verejnými financiami.

Keď dieťa vyrastie a začne pracovať, tieto náklady sa začnú vracať len veľmi postupne, bavíme sa o desaťročiach. Preto aj benefity prídu oveľa neskôr, nemožno ich očakávať lusknutím prstov.

Dnes sa u nás rodí približne 1,6 dieťaťa na ženu. Ako by to vyzeralo, ak by sa udial demografický zázrak a toto číslo by sa zvýšilo na úroveň 2,1?

Urobili sme prepočet,

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Dane a odvody

Dôchodky a dôchodkový vek

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie