Denník N

Hodnota pre rodinu za peniaze 

Ilustračné foto – archív TASR
Ilustračné foto – archív TASR

Vláda si problém s nedostatočnou kapacitou škôlok všimla, ale uchopila ho zo zlého konca.

Autor je analytik INESS

Rodinná politika sa stala stredobodom pozornosti všetkých. Je však nešťastné, že sa rieši len jeden jej aspekt: vyberanie peňazí z jedného vrecka a ich strkanie do druhého. Pritom existuje minimálne jedna verejná politika, ktorá by výrazne pomohla pracujúcim rodičom a zároveň by nestála ani zďaleka tak veľa. Tou zázračnou politikou nie je žiadny nový sociálny program, ale skôr náprava zlyhania samotného štátu. Konkrétne ide o zlepšenie služieb materských škôl a jaslí.

S týmito službami máme dlhodobý problém. Na Slovensku navštevuje škôlky a jasle relatívne nízky podiel malých detí v porovnaní so zahraničím. A nerozprávame sa tu len o deťoch od troch do piatich rokov, ale aj o tých úplne najmenších. Do dvoch rokov veku navštevuje jasle na Slovensku len 5,4 percenta detí, pričom priemer OECD je 33 percent a v severských krajinách okolo 50 percent.

Dôvody tohto javu sú dva – na strane dopytu a ponuky. Na dopytovej strane je to extrémne dlhá materská a rodičovská dovolenka. Tu patríme medzi lídrov v rámci OECD. Sme na druhom mieste za Estónskom. Čas strávený s dieťaťom je pre mnohých (nie všetkých) nenahraditeľný, preto možnosť podpory využívajú čo najdlhšie. Ak sa to spojí s následným druhým dieťaťom, často vzniká päťročné obdobie bez potreby ďalších služieb. Rodič dostáva dávku v hodnote polovice čistej mediánovej mzdy, čo v prípade pracujúceho druhého rodiča postačuje. Táto štedrá rodinná politika logicky brzdí dopyt po škôlkach a jasliach.

Na druhej strane sa však ani zmrzačený dopyt často nestretne s ponukou. Na Slovensku každý rok evidujeme viac ako 11-tisíc detí, ktoré rodičia chceli poslať do škôlky, ale nenašlo sa pre ne miesto.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Jasle a škôlky

Plán obnovy EÚ

Školstvo

Ekonomika, Komentáre

Teraz najčítanejšie