Denník N

Čakáte na byt v novostavbe? Overte si, či je cena nemenná, stavebné materiály výrazne zdraželi

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič
  • Ceny stavebných materiálov tento rok vyskočili v niektorých prípadoch aj o sto percent, stavby sa tak predražujú. 
  • Ak ste si už objednali byt, ktorý sa ešte len stavia, skontrolujte si zmluvu, či je cena nemenná alebo od vás developer môže žiadať viac. 

Čo sa deje: Ceny materiálov potrebných na stavbách rastú, niektorých je nedostatok. Stavbári hovoria, že drahšie sú nielen drevo, polystyrén, oceľ, ale takmer všetko, čo obsahuje kovy vrátane káblov.

Ide o skokový rast, pri niektorých komoditách o 50 aj 100 percent počas niekoľkých mesiacov. Po zlepšení pandemickej situácie a oživovaní ekonomiky dodávatelia nestíhajú dodávať, iní majú pandémiou narušené dodávateľské reťazce.

Štatistický úrad ešte nezverejnil údaje za apríl, no už z prvých mesiacov vyplýva, že medzimesačný rast cien materiálov potrebných v stavebníctve je vyšší ako v minulosti. Obvykle sa ceny medzimesačne pohybovali hore či dole v pásme do 0,7 percenta.

No už februárový rast oproti januáru bol vyšší o takmer dve percentá a v marci o ďalších 1,6 percenta. To sú na medzimesačnej báze neobvyklé hodnoty.

Prečo to je dôležité: Vyššie ceny stavebných materiálov skôr či neskôr ovplyvnia aj konečnú cenu bytov pre ľudí. Zdražieť môžu najmä

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Reality

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie