Denník N

Čo treba vedieť pri kúpe bytu z papiera a na čo si dať pozor pri preberaní 

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič
  • Ľudia bežne kupujú byty len podľa vizualizácií developerov a s predstavou, že cena novostavby prudko stúpne. 
  • Keď byt preberajú, môžu byť šokovaní realitou, no na developera majú slabé páky.
  • V texte vysvetľujeme, ako predísť problémom a na čo si dávať najväčší pozor. 

Vlado si pred dvomi rokmi vybral byt, ktorý sa ešte len mal začať stavať. Keď prišiel na jeho obhliadku pred odovzdaním, zostal prekvapený. Dvere v miestnostiach sa nenachádzali tam, kde mali byť podľa pôdorysu, nad ktorým po večeroch sedával a plánoval zariadenie svojho budúceho domova. Nebol to detail, posunutie dverí vylúčilo možnosť umiestniť do chodby veľkú vstavanú skriňu.

O tom, že sa počas stavby robia zmeny, s ním nik nehovoril. Na námietku, ktorú spísal, dostal presne takú odpoveď, s akou so žartom pri hľadaní výhovoriek počítal. „Posun nastal z dôvodu statiky,“ reagoval developer.

Išlo o priečku, nie o nosnú stenu, a hoci Vlado o dôvodoch pochyboval, zmenu akceptoval. S bankou je už totiž dohodnutý na hypotéke, s novým bytom počíta. „Nemôžem sa naťahovať s developerom, som jednoznačne v slabšej pozícii,“ hovorí s tým, že si nakoniec búranie ani nedokáže predstaviť.

Takáto defenzíva kupujúceho je bežná. Kto si chce, najmä v Bratislave, kúpiť byt v novostavbe, väčšinou musí pristúpiť na kúpu z papiera. Voľných nových bytov nie je veľa, a čo sa stavia, sa z veľkej časti rozchytá práve takýmto spôsobom. Ešte skôr, než sa začne prvý výkop.

Byt si teda ľudia rezervujú v neznámej kvalite, developer im ukáže krásne vizualizácie a plány, niekedy dokonca ešte pred získaním stavebného povolenia. Je to riziko, no je to realita trhu a nič nenaznačuje, že by sa to malo zmeniť.

Bonusom za riziko môže byť úvodná zľava z ceny aj vo výške ceny jednej izby alebo parkovacie miesto zdarma. A fakt, že

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Reality

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie