Denník N

Zoberú si úver na seba a ťahajú sociálne podniky, v ktorých pracujú dovtedy nezamestnateľní ľudia

Ivan Mako vedie sociálny podnik WASCO vo Valaskej pri Brezne. Foto N - Daniel Vražda
Ivan Mako vedie sociálny podnik WASCO vo Valaskej pri Brezne. Foto N – Daniel Vražda

Začínajúce sociálne podniky majú problém dostať sa k úverom, ktoré na úspešný štart potrebujú.

Sociálny podnik WASCO vo Valaskej pri Brezne je na Slovensku ojedinelým projektom, kde to Rómovia zobrali do vlastných rúk. Sedem rokov po založení je zjavné, že to funguje, a hoci neľahko, ale prekonali aj pandemické obdobie.

V ich práčovni pracuje 28 ťažko zamestnateľných ľudí bez rozdielu farby pleti. Začalo sa im hovoriť „United Colours“ a získali už aj ocenenie Impact Hub za inovatívne riešenie sociálnej ekonomiky. V tomto roku súťažia o titul (VIA BONA Slovakia) výnimočného zamestnávateľa s nadnárodnými spoločnosťami Henkel a Tesco.

Prežili aj koronu

Mozgom a šéfom projektu je Ivan Mako. Krátko pred koronou sa práčovňa dostala z červených čísel, pandémia pozitívny trend zastavila. Zatvorené zostali slovenské, ale aj rakúske hotely aj reštaurácie, a tak práčovne nemali čo prať. Chvíľu to vyzeralo, že takmer tridsať ľudí príde o prácu. Napokon však neprepustili ani jedného.

Práčovňa sa preorientovala na šitie textilných ochranných rúšok. V najťažších časoch, keď jednorazové rúška boli ešte úzkoprofilovým produktom, ich ušili takmer 200-tisíc, napríklad pre Banskobystrický samosprávny kraj a bratislavský magistrát. Stovky išli aj na východ.

Pomerne dobre sa im darilo aj zo zdravotného hľadiska – počas pandémie zatiaľ ochoreli na covid len dvaja zamestnanci. Okrem povinných testovaní ľudí testovali aj v práčovni. Neskôr všetkých zaočkovali v rámci podpornej infraštruktúry.

„Nebolo to bez problémov. V nemocnici najprv

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie