Denník N

Prečo SaS nechce podporiť Matovičove zmeny v rozpočte (otázky a odpovede)

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

SaS nechce podporiť výrazné zvýšenie výdavkov v rozpočte, ktoré už schválila vláda. Pripravili sme otázky a odpovede, o čo ide.

Najnovší spor v koalícii sa týka výrazného zvyšovania výdavkov v rozpočte. Navrhol to minister financií Igor Matovič, schválila vláda, no Sulíkova SaS s tým má problém. Rokovanie parlamentu sa na týždeň prerušilo a bude sa hľadať nejaký kompromis.

No nebude to jednoduché. Matovič na tlačovej konferencii povedal, že SaS na pondelkovú koaličnú radu prišla s návrhom zoškrtať 1,6 miliardy výdavkov z jeho návrhu, s čím nesúhlasí. SaS reagovala, že každé okresanie položiek vie vysvetliť a peniaze sa dajú nájsť aj inde (aktualizované o 20.40).

Prečo má SaS problém so zmenou rozpočtu?

SaS má problém s tým, že sa výdavky rozpočtu mali v skrátenom legislatívnom konaní zvýšiť o 3,4 miliardy eur (prekáža jej jedno aj druhé). Ministri za SaS nepodporili zmenu rozpočtu, už keď sa o tom hlasovalo minulý týždeň na rokovaní vlády. Sulíkovej strane prekáža jednak výrazné zvýšenie výdavkov, no aj to, že o tom nebola žiadna poriadna debata, čiže nikto presne nevysvetlil, aké výdavky a prečo sa zvýšia. „Toto je proti DNA SaS, aby sme tu len takto zvýšili výdavky o 3,5 miliardy eur. Je to vec, ktorú chceme prediskutovať, máme tam mnoho otázok ku konkrétnym položkám,“ povedal Sulík. Úplne ich to však prekvapiť nemohlo, keďže informácia o výraznom zvýšení deficitu (zhruba na 10 %) je aj v pláne obnovy, ktorý sme na konci apríla poslali Európskej komisii.

Prečo chce vláda zvýšiť výdavky až o 3,4 miliardy?

Celkom jasné to nie je. Väčšiu časť výdavkov má tvoriť zvýšenie „pandemickej rezervy“ o 2,4 miliardy. Čiže tieto peniaze sa majú vyčleniť na pomoc ekonomike. Pôvodne schválená miliardová rezerva sa už totiž minula. No prečo sa má vyčleniť práve taká suma, nie je jasné. Je to najmä politické rozhodnutie. Zvyšnú miliardu majú tvoriť nepandemické výdavky, napríklad navýšenie základného imania spoločnosti MH Invest, splácanie istiny dlhu železníc či zvýšenie hotovostnej rezervy.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Rozpočet

SaS

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie