Denník N

Slováci milujú nehnuteľnosti, ale investovanie do nich nemá byť prvá voľba, radí odborník

Foto - SLSP
Foto – SLSP

Ľudia na Slovensku nehnuteľnosti milujú a nevidno to len na túžbe bývať vo vlastnom. V posledných viac než desiatich rokoch si podobne intenzívne obľúbili investovanie do realít. V realitných fondoch predávaných na Slovensku majú skoro dve miliardy eur, čo je skoro pätina všetkých prostriedkov v podielových fondoch.

Najmladší realitný fond má správcovská spoločnosť Slovenskej sporiteľne. Aj keď je sporiteľňa najväčšia banka a pod palcom má úspory najväčšej masy ľudí v krajine, alternatívna ponuka na investovanie do realitného fondu v jej sieti dlho chýbala.

Realitný fond Erste Realitná renta začala predávať až v roku 2019 a teraz sa jeho správcovia dostali do momentu, keď získali dosť prostriedkov na to, aby urobili prvý veľký nákup. Člen Predstavenstva Asset Managementu Slovenskej sporiteľne Pavol Vejmelka hovorí:

  • že prvým veľkým nákupom je časť Zuckermandelu a ako tento obchod dohodovali;
  • prečo ľudia majú tak radi realitné fondy, čo od nich čakať a s akými nevýhodami počítať;
  • prečo sa na ich výkonnosti neprejavil lockdown a čo ju bude ovplyvňovať v budúcnosti;
  • ako investovať v čase, keď trhy narástli a čaká sa skôr na korekciu;
  • a aj to, že rastie záujem o ETF a či špeciálnu ponuku chystá aj Asset Management Slovenskej sporiteľne.

Do realitného fondu Slovenskej sporiteľne ste vyše roka a pol zbierali peniaze a teraz robíte prvý veľký nákup. O čo ide? 

Podarilo sa nám kúpiť časť bratislavského projektu Zuckermandel, veľmi lukratívnu nehnuteľnosť pod parlamentom. Prevažná časť sú administratívne priestory, nie však tie, kde sídli ČSOB. Kancelárie tvoria zhruba 90 percent, zvyšok je retail – reštaurácia, služby. To považujeme za dobrý základ.

Prvé realitné fondy na Slovensku vznikali už v roku 2006 a ľudia do nich vložili veľmi veľa peňazí. Prečo sa sporiteľňa či jej správcovská spoločnosť rozhodli pre realitný fond až tak neskoro?

Viac sme sa zaoberali klasickými cennými papiermi, investíciami do dlhopisov a akcií, teda riešeniami s vysokou likviditou. V zmiešaných fondoch bola aj realitná zložka. Tú však tvorili zahraničné realitné fondy zo skupiny Erste. Teraz prinášame vlastné riešenie, pretože dopyt tu stále je. Začali sme nad tým uvažovať už v roku 2018 a niekoľko mesiacov to trvalo.

Celých tých povedzme desať rokov ste neverili, že si ľudia realitné fondy tak obľúbia, alebo sa vám to zdalo rizikové? Prečo

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Investovanie a úvery

Úvery

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie