Denník N

Sulík: Koalícia je teraz životaschopnejšia ako za Ivety Radičovej

Richard Sulík. Foto N - Tomáš Benedikovič
Richard Sulík. Foto N – Tomáš Benedikovič

Predseda SaS a minister hospodárstva vraví, že stojí za ministerkou spravodlivosti Máriou Kolíkovou, a pokiaľ by z koalície odišla strana Za ľudí, odíde aj SaS.

V rozhovore s Richardom Sulíkom sa dočítate:

  • či pripúšťa zvýšenie DPH;
  • prečo má problém s návštevou Igora Matoviča v Pittsburghu;
  • ako teraz vychádza s ministrom financií;
  • čo spraví SaS, keby strana Za ľudí odišla z vlády;
  • prečo sa stále nedal zaočkovať.

V pondelok koaličná rada o týždeň odložila rozhodovanie o navýšení rozpočtu. Čo je najväčší problém – že ste ten návrh nevideli alebo že ide o skrátené legislatívne konanie?

Je to pol na pol. Keď ide o takéto obrovské sumy, tento proces by mal byť menej rýchly. Zároveň máme viac otázok k jednotlivým položkám. Niektoré, naopak, nespochybňujeme a sú zrejmé. Ide napríklad o covidovú pomoc, vakcíny vrátane Sputnika. Pri iných položkách máme otázky – prečo tam sú a prečo sú v takej výške. Je to typická vec na diskusiu a keďže ide o tri a pol miliardy, diskusiu netreba unáhliť.

Vždy, keď sa v priebehu roka robili zmeny v rozpočte, najviac si zvykla zobrať doprava a vnútro a okrem covidových opatrení to tak je aj teraz. Vyzerá to, akoby sa minister financií dohodol so Sme rodina a so svojimi v OĽaNO.

Toto by som za tým nehľadal, hoci neviem, ako sa tam tie položky dostali. My tam máme len jednu či dve položky, ale nespomínam si, že by niekto za nami prišiel a spýtal sa, čo by sme ešte chceli do rozpočtu dodať. Z každého komára netreba robiť somára. Chceme to korektne prediskutovať a pôjdeme ďalej. Nakoniec však vždy ide o politické vyjednávanie.

Určite budete chcieť peniaze na splatenie dlhu distribučným spoločnostiam.

To nie je tak, že my ideme pýtať peniaze. To je dlh, ktorý za rok 2020 vyrobil Organizátor krátkodobého trhu s elektrinou, čo je spoločnosť, ktorá patrí pod ministerstvo financií. V prípade roku 2019 je to takzvaný historický dlh. Minulý rok v lete sme boli dohodnutí, že sa tento dlh vyplatí zo štátneho rozpočtu a bolo by dobré, keby sa takto aj vyplatil.

Máte problém aj s tým, že sa rozpočet má navýšiť aj o položky, ktoré sa netýkajú pandémie. V návrhu je napríklad dofinancovanie železníc, nákup podielu v letisku Sliač, odchodné pre policajtov. Toto sú položky, s ktorými zásadne nesúhlasíte?

Nehovorím, že s takýmito položkami zásadne nesúhlasíme, pýtame sa však, prečo sú tam práve tieto a nie iné. Pýtame sa na to, čo je to za typ zmeny rozpočtu, a pokiaľ

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Hegerova vláda

Igor Matovič

Richard Sulík

Rozhovory

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie