Denník N

Živnostník verzus zamestnanec

Takto v roku 2014 protestovali živnostníci pred budovou NR SR pred začiatkom mimoriadnej schôdze o odškodnení veriteľov Váhostavu. Foto N - Tomáš Benedikovič
Takto v roku 2014 protestovali živnostníci pred budovou NR SR pred začiatkom mimoriadnej schôdze o odškodnení veriteľov Váhostavu. Foto N – Tomáš Benedikovič

Živnostníci sú lakmusovým papierikom v ekonomike, sú jej nárazníkovou zónou.

Autor je analytik INESS

Minister financií tvrdí, že daňovo-odvodové zaťaženie živnostníkov by malo vzrásť, aby bolo v porovnaní so zamestnancami „fér“. Prečo medzi tieto dva stavy nemôžeme dať znak rovnosti a termín „fér“ nedáva zmysel?

Odmena živnostníka má dve ekonomické zložky – podnikateľskú odmenu (zisk) a odmenu za prácu. Podnikateľ hľadá príležitosti na trhu a následne spája vstupy do výstupov (produktov), pričom jedným zo vstupov je aj práca. Rozhoduje o nasmerovaní kapitálu (vlastného alebo cudzieho), znáša plné finančné aj reputačné riziko. Buduje nehmotné bohatstvo v podobe značky.

Živnostník má bližšie k obchodnej spoločnosti ako k zamestnancovi. Teoreticky by všetci živnostníci na Slovensku mohli fungovať ako jednoosobové s. r. o., ale status SZČO dáva podnikateľom možnosť zapojiť sa za poplatok do štátneho sociálneho systému a nemať štatút nezamestnaného bez toho, aby museli prevziať kompletnú byrokratickú záťaž zamestnávania samého seba.

Kto má platiť aké dane

Jedným zo sporných bodov sú paušálne výdavky. Nech si tí živnostníci všetci uplatňujú len reálne náklady! To by bol dobrý argument vtedy, keby to spraviť mohli. Lenže oni si môžu uplatniť len povolené daňové náklady. A to je rozdiel.

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Dane a odvody

Ekonomika, Komentáre

Teraz najčítanejšie