Denník N

Pokutu od platobnej agentúry som dostal, no polícia žiadny podvod nenašla, hovorí šéf agentúry Jánoš

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič

Za minulej vlády Jaroslav Jánoš spoluorganizoval farmárske protesty proti úplatkárstvu a bitkám o pôdu. Tie nevymizli ani po tom, čo takmer pol roka vedie Pôdohospodársku platobnú agentúru, ktorá každoročne rozdeľuje farmárom 650 miliónov eur. „Ľudia z ministerstva pôdohospodárstva len pred dvoma týždňami urobili takú neprezieravú vec, že keď išli na pole, oboch súperov posadili do jedného auta, a tí sa v ňom aj pobili,“ uvádza v rozhovore pre Denník E.

Rovnako hovorí aj o tom, čo sa mu už podarilo pri zvyšovaní slušnosti a transparentnosti v slovenskom agrosektore, a čo chystá, vrátane angažovania viacerých bývalých policajtov.

Reaguje aj na veľké otázniky okolo neho samotného. Od agentúry totiž v minulosti dostal pokutu za neoprávnené čerpanie dotácií, je v konflikte záujmov, lebo spory s agentúrou majú aj jeho známi z farmárskych protestov, a napokon minister pôdohospodárstva Ján Mičovský ho ponechal na poste generálneho riaditeľa, hoci ministrovo výberové konanie vyhrali iní ľudia.

Jánoša pritom Mičovský zavolal do agentúry už na jeseň. Najskôr šéfoval jej vnútornej kontrole a od decembra bol aj jej dočasne povereným šéfom. Záskok sa na stále šéfovanie zmenil koncom apríla.

Čo sa ďalej dočítate:

  • ako rieši na agentúre svoje konflikty záujmov;
  • ako chce agentúru digitalizovať;
  • ako presvedčil o svojich kvalitách aj veľkých farmárov, i keď mal s nimi pôvodne veľké spory.

Prečo ste prijali ponuku ministra pôdohospodárstva Jána Mičovského na trvalé obsadenie postu generálneho riaditeľa Pôdohospodárskej platobnej agentúry, keď ste sa pôvodne do jeho verejného výberového konania vôbec neprihlásili?

Nikdy som sa nevnucoval niekomu do nejakých funkcií. A v živote by mi ani nenapadlo, že raz budem generálnym riaditeľom Pôdohospodárskej platobnej agentúry. Pri farmárskych protestoch sme pred agentúru hádzali hnoj a dnes tu sedím. Až sa divím, že sa môže takto zvrtnúť môj osud i situácia na Slovensku. Funkciu som prijal, lebo cítim povinnosť zmeniť veci, ktoré boli v minulosti pod značným tlakom korupcie a netransparentnosti.

Nie je však obchádzaním transparentnosti práve aj to, že minister ignoroval výsledky vlastného výberu a dal túto pozíciu vám? Nevytvárate si s ministrom takto okolo seba veľmi zlý obraz?

Obraz okolo seba si vytvárame iba činmi, ktoré robíme. Stalo sa za ten čas, čo som tu, niečo, čo by nasvedčovalo tomu, že tu nemám byť? Okrem útokov opozičných politikov nič také nevidím. Nerobia sa tu kauzy a nekradne sa tu. Jedine, že tu dobieha niečo, o čom neviem. Aj to sa totiž môže stať.

Odkedy som však tu, všetko riešim veľmi otvorene. A bol som aj na jednom z úvodných výberových konaní, i keď som neuspel. Nespĺňal som všetky podmienky. Konkrétne bola mojím problémom

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Agro

Rozhovory

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie