Denník N

Zdražovanie vstupov berie firmám marže, no štát by nemal zasahovať. Trh obnoví rovnováhu, hovorí reprezentant firiem

Globálne zdražovanie a nedostatok mnohých surovín či polotovarov je vážnym problémom. Koronakríza spomalila logistické toky a mnohé fabriky po odstávkach teraz nestíhajú napĺňať oživený dopyt. V Nemecku aprílové ceny výrobcov medziročne stúpli o 5,2 percenta. Dosiahli tak najvyššie tempo od augusta 2011. Dynamika zdražovania sa tak vyrovnala obdobiu po finančnej kríze.

Zamestnávateľská organizácia Klub 500 volá po nových výpomociach vlády. Podľa prezidenta Republikovej únie zamestnávateľov Miroslava Kiraľvargu by však štát zasahovať nemal. Hovorí, že ekonomika síce zažíva mimoriadny výkyv, no rovnováhu môže nastaviť iba samotný trh.

Núka sa pohľad, že jeho liberálnejší a menej ochranársky prístup k danému problému môžu vyvolávať aj rastúce ceny ocele produkované košickým U. S. Steelom, v ktorom pôsobí ako viceprezident zodpovedajúci za vonkajšie vzťahy, riadenie a rozvoj podnikania. On však argumentuje, že na mimoriadne vysoké ceny sa vyšplhali aj mnohé vstupy pre jeho oceliarne.

U. S. Steel zvažuje aj rozsiahle investície za 1,5 miliardy eur. Bude na to potrebovať podporu od svojho amerického akcionára aj od slovenskej vlády, ktorá sa obáva, že bez štátnej pomoci výroba ocele v Košiciach skončí. Miroslav Kiraľvarga hovorí, že U. S. Steel by prechodom na elektrické pece mohol do roku 2025 znížiť emisie skleníkových plynov o 60 percent.

Akou vážnou záťažou je pre slovenské firmy terajšie výrazné globálne zdražovanie a nedostatok viacerých surovín a polotovarov? Ich ceny často stúpajú na dvojnásobné i vyššie úrovne. Je táto zaťaž naozaj mimoriadna alebo to skôr považujete za menší výkyv na trhu?

Nedostatok vybraných surovín i tovarov začína pociťovať čoraz viac našich členov (členov RÚZ – pozn. red.) a kríza sa postupne začína prelievať do viacerých priemyselných, no i nepriemyselných odvetví. Firmy ju pociťujú tak vo výpadkoch surovinových či komponentových vstupov, ako i v rapídnom náraste cien. Zásadnou zmenou je aj

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Ceny energií

Firmy

Plán obnovy EÚ

Životné prostredie

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie