Denník N

Krajniak v ústavnom zákone vylepšuje Palkov vynález rodičovského bonusu za miliardu ročne

Foto N - Tomáš Benedikovič
Foto N – Tomáš Benedikovič
  • Minister práce a sociálnych vecí Milan Krajniak (Sme rodina) predložil na tripartitu návrh ústavného dôchodkového zákona. Urobil tak pol roka potom, ako tento návrh prešiel pripomienkovaním.
  • Krajniak napriek kritike nezmenšil rodičovský bonus, dokonca ho mierne zvýšil. Podľa návrhu z odvodov pracujúcich detí sa ich rodičom môže pätina presunúť na dôchodok. Bude to stáť asi miliardu ročne.
  • Dôchodkový vek sa má podľa návrhu meniť podľa automatu, ktorý bude zohľadňovať vývoj strednej dĺžky dožitia. Do dôchodku sa bude dať ísť aj po 40 odpracovaných rokoch, čiže skôr, no penzia bude o čosi nižšia.
  • Návrh je písaný tak, že táto vláda už nebude riešiť problémy sporiteľov, ktorí si sporia v nesprávnom dôchodkovom fonde a každoročne tak prichádzajú v druhom pilieri o stovky miliónov eur.

V návrhu ústavného zákona o dôchodkoch, ktorý má platiť od roku 2023, je aj rodičovský bonus, ktorý minister práce Milan Krajniak presadzoval spolu so svojím poradcom a bývalým ministrom vnútra Vladimírom Palkom.

Krajniak ho minulý rok pretlačil

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Dôchodky a dôchodkový vek

Milan Krajniak

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie