Denník N

Je bitcoin špinavá mena? Spotrebuje elektrinu ako Holandsko, veľká časť je však zelená

Reklama na bitcoin v Hongkongu. Foto - TASR/AP
Reklama na bitcoin v Hongkongu. Foto – TASR/AP

Debatu o ekologickej škodlivosti kryptomeny spustil Elon Musk. Veľmi v nej záleží záleží na tom, čo si o bitcoine myslíte.

Nie je to žiadna novinka, no začína sa o tom čoraz viac hovoriť. Upozornil na to Elon Musk, ktorý pozastavil kupovanie Tesly za bitcoiny.

„Veľmi verím kryptomenám, ale nemôže to viesť k masívnemu nárastu používania fosílnych palív, najmä uhlia,“ napísal nedávno na Twitteri.

Ako stredne veľká krajina

Bitcoinu kritici vyčítajú, že spotrebuje ročne ohromné množstvo energie. Prirovnáva sa to k celkovej ročnej spotrebe Holandska, to je štyrikrát toľko ako spotreba Slovenska. Pre porovnanie, dátové centrá, ktoré využívajú spoločnosti ako Google, spotrebujú ročne 200 terawatthodín, čo je ešte dvakrát viac ako bitcoin.

Krivka spotreby elektriny tejto kryptomeny však posledné roky ide prudko hore. „Trend za posledných pár mesiacov je šialený,“ dodal Musk.

Organizácia Greenpeace napríklad preto oznámila, že už nebude prijímať dary v bitcoinoch.

„Bitcoin spotrebuje viac energie ako stredne veľká európska krajina, čo je ohromné množstvo. Je to špinavý biznis, špinavá mena,“ povedal pre Financial Times profesor ekonómie Brian Lucey z Trinity College Dublin.

Klimatológ Českého hydrometeorologického ústavu Radim Tolasz hovorí, že názor na toto množstvo spotrebovanej energie závisí od toho, ako sa na bitcoin pozeráte.

„Pre časť verejnosti je to zbytočný nezmysel a jeho energetická náročnosť je skoro zločinom. Pre inú časť verejnosti je to moderný krok do budúcnosti. Tá, samozrejme, nevidí energetickú náročnosť ako problém,“ hovorí Tolasz.

Dodáva, že osobne sa v týchto diskusiách snaží vždy zistiť, aká je energetická náročnosť dnešného bankového sektora. „Porovnanie nie je úplne

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Kryptomeny

Ekonomika, Svet, Veda

Teraz najčítanejšie