Denník N

Analytik NBS: Tým, ktorí si kupujú byt teraz, by závideli rodiny z roku 2008, nie tie, čo kupovali pred tromi rokmi

Foto N – Marianna Onuferová
Foto N – Marianna Onuferová

Matematik Roman Vrbovský vyštudoval aplikovanú matematiku v ekonómii na Masarykovej univerzite v Brne. V Národnej banke Slovenska (NBS) sa venuje ekonomickému modelovaniu a analýze cien nehnuteľností.

Ako hlavnú správu o cenách nehnuteľností za prvý štvrťrok vníma to, že ceny domov rástli výrazne rýchlejšie ako ceny bytov. Dopyt po domoch musel preto výrazne stúpnuť.

Vrbovský v rozhovore vraví aj to,

  • aký vývoj cien nehnuteľností očakáva v ďalšom období,
  • či už vidí nejaké náznaky realitnej bubliny,
  • či sa teraz ako investícia oplatí kúpa bytu alebo investícia do realitných fondov.

Ceny nehnuteľností v prvom kvartáli stúpli medziročne o 15 percent. Mali by sa kupujúci zmieriť s tým, že ceny nehnuteľností budú rásť ďalej?

Určite by bolo príliš trúfalé očakávať, že ceny nehnuteľností budú rásť donekonečna. Ak by naďalej nekontrolovateľne rástli, raz by sa dostali na úroveň, keď by si len malý počet domácností mohol ešte dovoliť platiť zo svojho platu hypotéku. Logicky by sa tak ceny niekde zastropovali. Ale ten strop sme pri súčasných úrokových sadzbách ešte určite nedosiahli, takže potenciál na rast tu ešte ďalej existuje. Je umocnený atmosférou na ponukovej strane trhu.

Je dnes situácia aj pre nedostatok bytov taká, že ten, kto si nájde byt, ktorý sa mu aspoň trochu páči, by si ho mal radšej kúpiť? Treba sa s kúpou bytu ponáhľať?

Na čítanie potrebujete aspoň štandard predplatné.

Dnes na dennike.sk

Reality

Rozhovory

Ekonomika, Slovensko

Teraz najčítanejšie